Slovenija
13591 ogledov

Drama v Luki Koper, 353 metrov dolga ladja se je odtrgala s priveza

Slavko Rihtar/Facebook
Pihala tramontana s sunki do 140km/h, s priveza odtrgalo 353 dolgo ladjo, ki se je nevarno približevala obali.

Sinoči, po 22.uri se je nad slovensko Istro razvnelo hudo neurje, na morju je pihala močna tramontana, v Kopru s sunki tudi do 140 km/h. Največ dela so imeli zaradi tega v Luki Koper, kjer je 353 metrov dolgo kontejnersko ladjo odtrgalo s priveza.

Po poročanju STA se je ladja Maersk Houston močno približala potniškemu terminalu, a se ga, sodeč po prvih podatkih, ni dotaknila, tako da večje škode ni bilo, so davi za STA povedali na pristaniški kapitaniji.

 | Avtor: facebook facebook
Ladja je spustila sidro in pripravila motorje, tako da do hujšega ni prišlo. Z vlačilci so jo nato odvlekli nazaj in jo znova privezali. Po prvih pregledih niso opazili, da bi se dotaknila obale. Verjetno je le rahlo nasedla na muljnato dno, je danes za STA povedal pristaniški kapitan Aleš Rotar.

Pri premikanju ladje je bil poškodovan eden od vlačilcev. Na željo poveljnika ladje je sicer vso noč ob ladji ostal vlačilec. Danes bodo podrobneje analizirali dogodek in ocenili škodo, je še povedal Rotar.

Ladja Maersk Houston lahko prevaža več kot 15.000 kontejnerskih enot TEU. Ima več kot 160.000 ton nosilnosti in 153.000 registrskih ton prostornine. Dolga je 353 metrov in ima 15 metrov ugreza.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:46 21.julij 2023.

    Ali res potrebujemo to gmoto železja v našem majhnem zalivu ? Da bo ves tovor odšel po AC v tujino, na tovornjakih, ki bodo uničevali cesto, zrak, naravo !