Slovenija
36 ogledov

Med sprehodom še kaj ukradejo

Povšetova zapor Žurnal24 main
Prosti izhodi. Če zapornika med obiskom doma pri pretepu žene ne zasačijo, ga ne morejo kaznovati.

Prekršena pravila. Predlani je 58 obsojencev med prestajanjem zapora prekršilo pravila in pogoje, pod katerimi so jih iz zapora izpustili na proste izhode v okolico zapora ali domov ob določenih popoldnevih ali celo ob koncih tedna. “Od vseh teh primerov jih je bilo pet utemeljeno osumljenih, da so na prostosti storili novo kaznivo dejanje,” pojasnjujejo na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij (UIKS).

Rizični ne gredo ven

Posamezni pravosodni policisti, zaposleni v zaporih, sicer neuradno zagotavljajo, da “rizičnih obsojencev, med drugim zaprtih zaradi kaznivih dejanj nasilništva, specialnih povratnikov in denimo zasvojencev z drogo načeloma ne izpuščajo na proste izhode”. Nemalokrat pa naj bi zaporniki na prostih izhodih izvrševali tatvine, nasilno obračunavali ali celo pretepali določene žrtve. Številni, ki jih za konec tedna izpustijo domov k družini, naj bi v tem času izvrševali družinsko nasilje, torej trpinčili svoje partnerje ali otroke ali se nad njimi izživljali.

“Kolikor je meni znano, je med izhodi storjenih veliko kaznivih dejanj. Za številne se sicer izve šele precej pozneje. Marsikdo se vrne s prostega izhoda, pa v zaporu niti ne vedo, da je zunaj storil novo kaznivo dejanje. Če pa je posameznika na prostem izhodu policija zasačila denimo pri tatvini ali pretepu, je vodstvo zapora takoj obveščeno o teh kršitvah,” pojasnjuje šef sindikata pravosodnih policistov Frančišek Verk.

Zaposleni v zaporih sicer obžalujejo, da nimajo nobenega nadzora nad tem, kako se na prostosti vedejo obsojenci, ki so med tednom redno zaposleni in le ob koncih tedna pridejo v zapor na prestajanje kazni. Na UIKS zagotavljajo, da med izvrševanjem zapora ob koncu tedna obsojenci za zdaj niso izvrševali kaznivih dejanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.