Slovenija
68 ogledov

Med stavko na dopustu

Članici stavkovnega odbora Marjetka Galle in Debora Makuc trenutno še ne vesta, Žurnal24 main
V torkovi štajerski tiskani izdaji Žurnal24: Začasno. Stavka v zobozdravstvu se bo, če sporazum ne bo podpisan, nadaljevala 14. januarja.

Pacienti v javnih zobozdravstvenih ambulantah Zdravstvenega doma (ZD) Celje lahko od danes spet obiščejo svoje zobozdravnike, pri katerih so naročeni. Stavkovni odbor zobozdravstvenih asistentk je namreč včeraj po 21 dneh neprekinjene stavke sprejel odločitev, da se stavka do 14. januarja začasno zamrzne.

Nadaljujejo pogajanja
''Stavkovni odbor se bo v tem času pogajal o vseh stavkovnih zahtevah, vključno z zahtevo po izplačilu plače z odpravo tretje četrtine plačnih nesorazmerij skladno z določbami kolektivne pogodbe za javni sektor,'' pove Zvonko Vukadinovič, predsednik stavkovnega odbora. Dodaja, da je bilo vodstvo ZD do zdaj neverjetno arogantno.

             21
dni neprekinjeno so stavkale asistentke in srednje zobozdravstvene sestre v ZD Celje, zobozdravniki pa so v tem času koristili letni dopust.

''Če stavkovni sporazum do 14. januarja ne bo podpisan, se bo tega dne ob 7. uri stavka nadaljevala, do izpolnitve stavkovnih zahtev pa bodo opravljali le nujne storitve, skladno z zakonom o zdravstveni dejavnosti in določbami obeh kolektivnih pogodb," pojasnjuje Vukadinovič.

Med stavko na dopustu

Na vprašanje, kaj so med stavko počeli zobozdravniki, članica stavkovnega odbora Marjetka Galle pove, da so koristili dopust. Z zamrznitvijo stavke se strinja tudi direktor ZD Celje Stanislav Kajba. ''Pričakujemo, da bodo medtem pogajanja na podlagi razlag odborov uspešno končana,'' pove.

Neuradno pa naj bi bilo stališče odbora za zaposlene v zdravstveni negi, da se zobozdravstvene asistentke, ki imajo ta naziv v spričevalu, uvrstijo v 22., preostale s srednjo zdravstveno izobrazbo pa v 21. plačni razred. ''Mi želimo, da se razporedijo vse enako in tiste, ki te izobrazbe nimajo, pridobijo nacionalno poklicno kvalifikacijo,'' pravi Vukadinovič.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.