Slovenija
11 ogledov

Med stavko temeljito delo

"Vlada se ne bo zadolžila, še najmanj za višje plače javnih uslužbencev, ki niso
1/10
Žurnal24 main
Udeležba. Sindikati: Stavka nas 80 tisoč. Vlada: Stavki se je pridružilo 27 tisoč uslužbencev.

 Posledice. Po prvem dnevu se posledice stavke najbolj poznajo v carinski službi.

 

Prvi dan stavke je minil v znamenju carinikov in policistov, saj je bila stavka v tem delu javnega sektorja najobsežnejša in je – predvsem na meji, kjer so bile čakalne dobe za tovorni promet šest ur in več – povzročila največ težav. Težave in dolge čakalne dobe so bile tudi na upravnih enotah (UE), čeprav po vladnih informacijah na 26 UE stavke sploh ni bilo.

Policisti, davčna, upravne enote in zavod za zaposlovanje
Stavkajoči. Po podatkih vladnega urada za komuniciranje je stavkalo od 30 do 50 zaposlenih na ministrstvu za gospodarstvo, 80 odstotkov zaposlenih na ministrstvu za notranje zadeve in okoli deset zaposlenih na ministrstvu za kulturo. Na ministrstvu za okolje in prostor je stavkalo okoli 200 zaposlenih, v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko pa 21. Od zaposlenih na ministrstvu za javno upravo je stavkalo le 837 zaposlenih na upravnih enotah. Stavka tudi 770 zaposlenih na davčni upravi.
Tudi v javnih zavodih. Po približno 30 odstotkov zaposlenih je stavkalo v javnih zavodih s področij kulture in zdravstva. Stavkalo je še 410 zaposlenih v centrih za socialno delo, 232 zaposlenih v domovih za starejše občane in 30 zaposlenih v posebnih zavodih. (K. K.)

Delo bo plačano
Stavka poteka na delovnih mestih, stavkajoči pa morajo opraviti določene naloge za normalno delovanje države. “Izplačila bodo izvršena sorazmerno s tem, koliko bo posameznik delal, kar bodo ugotavljali predstojniki,” je pojasnila generalna sekretarka vlade Helena Kamnar.

Ministrica se vrača v igro

Prepričevanje

V torek ob 10. uri bosta za pogajalsko mizo znova sedla vladna pogajalska skupina in stavkovni odbor. Na vladni strani bo poleg generalne sekretarke Helene Kamnar sedela tudi ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

Nova pojasnjevanja
Kot je mogoče razumeti premierja Boruta Pahorja, bo vlada sindikatom poskušala razjasniti morebitne nejasnosti glede nadaljevanja plačne reforme. “Dali bomo vnovična zagotovila, morda ni bilo dovolj zaupanja, morda je bil kak nesporazum,” pravi Pahor. Vlada bi plačno reformo nadaljevala, ko bo gospodarska rast dosegla tri odstotke, sindikati pa vztrajajo pri nadaljevanju vsaj minimalnih plačnih izravnav. “Sestanka se bomo udeležili, čeprav dvomim, da bi lahko ostalo še kaj nepojasnjenega,” pravi Janez Posedi, vodja pogajalske skupine sindikatov, ki stavkajo.

Interventni zakon
Vlada bo danes skupaj s proračunom sprejemala interventni zakon, ki bo po napovedih zamrznil pokojnine, socialne transferje in plače javnih uslužbencev. “Plača javnih uslužbencev se ne bo znižala, na ravni letošnjega leta bo tudi prihodnje leto,” pojasnjuje ministrica Pavlinič Krebsova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.