Slovenija
25 ogledov

Med strankami vodi SDS

lokalne volitve Andrej Leban
Rezultati anket, ki sta ju predstavili dve televiziji, na prvo mesto med strankami uvrščajo isto stranko, a je razlika v podpori občutna.

Rezultati ankete POP TV, ki jo je zanje na vzorcu 713 državljano opravila Mediana Pulse, kažejo, da delo vlade Mira Cerarja podpira skoraj tretjina vprašanih, več kot polovica pa jih meni, da dela slabo.

Med strankami je na prvem mestu SDS, ki bi dobila 11 odstotkov glasov, če bi bile volitve to nedeljo. Na drugem mestu je SMC, ki bi dobila sedem odstotkov glasov. Na tretjem mestu je SD, ki je podvojila podporo glede na februar. Na četrtem mestu je DeSUS, peta je ZL, šesta NSi, sedma pa SLS.

Največ je neopredeljenih

Vsak deseti državljan se volitev ne bi udeležil, vsak peti ne ve, koga bi izbral, skoraj vsak četrti pa ne bi izbral nobene od obstoječih strank.

Pahor ostaja na vrhu

Med politiki je na vrhu lestvice Borut Pahor, sledi mu evropska komisarka Violeta Bulc, tretja pa je evropska poslanka Tanja Fajon. Premier Miro Cerar je sedmi, na sredini lestvice pa je povratnik Zmago Jelinčič. Prvak SDS Janez Janša je na 19. mestu, mesto za njim pa je Alenka Bratušek.

Druga anketa, drugačne številke

Anketa, ki jo je za Planet TV opravil Episcenter, je pokazala, da delo vlade podpira 34 odstotkov vprašanih, kar je dva odstotka več kot februarja, 63 odstotkov pa je takih, ki dela vlade ne podpirajo. Če bi bile volitve danes, bi SDS podprlo slabih 29 odstotkov vprašanih, kar je malenkost manj kot februarja. Razlika med SD in SMC se je zmanjšala in SMC je v primerjavi s prejšnjim mesecem ponovno prevzela drugo mesto.

Če bi bile volitve danes, bi se v državni zbor uvrstili še ZL, z nekoliko nižjo podporo kot prejšnji mesec, ter NSi in DeSUS. Največ sedežev bi dobila SDS, in sicer 30, SMC bi jih dobila 16, SD bi imela 14 poslancev. V primerjavi s prejšnjimi volitvami bi se število sedežev podvojilo NSi, ki bi jih imela 10, za stranko DeSUS bi se število stolčkov prepolovilo, ostalo bi jim jih pet.

Po rezultatih ankete sicer politikom ne zaupa 87 odstotkov vprašanih. Med poklici najbolj zaupajo policistom in zdravnikom, je še pokazala anketa.

Komentarjev 5
  • Zmago 09:26 03.april 2016.

    Nobeden ni ta pravi. Jaz bom volil enega od teh, če bo seveda na listi: Superman, Harry Houdini, David Copperfield,...................ali kakega drugega iluzionista

  • jezero 07:06 29.marec 2016.

    Slovenci volijo vsakega Franceljna in ga spravijo na oblast; samo da ne volijo JJ.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:07 28.marec 2016.

    Naslednje volitve bo državo gospodaril SDS. Predolgo časa že kvazi levičarji in kvazi sredinarji gospodarijo državo in že zarad tega bo SDS še verjetneje zmagal. Da bi se v državi kej dost spremenil pa ne verjamem. Več odobravanja pri strašenju ...prikaži več z imigranti bo, pa kkšni zaknoi v zvezi z njimi pa varnosto ..vsaj prvo polovico mandata, korupcije se pa še vedno ne bomo rešil. Pa verjetn bodo davki za plače nižji pri tistih ki imajo že tako visoke plače. To je pa nekak to. Približno isto kot sedaj bo vseskp.