Slovenija
27 ogledov

Med študijem v vrsto le enkrat

Slovenija 01.10.2013 studenti pred LPP prodajnim mestov na Bavarskem Dvoru v Lju Saša Despot
Subvencije . Več nadzora, manj čakanja na hrano.

S spremembo zakona o subvencioniranju študentske prehrane se študentom obeta precejšnja odprava administrativnih ovir. Kot pojasnjujejo v Študentski organizaciji Slovenije (Šos), bo ključna novost, da bodo študenti na točko subvencionirane prehrane prišli le enkrat v življenju ob prvem vpisu v elektronski sistem.

Dovolj bo osebna in mobilnik

"Zdaj je moral študent s potrdilom o vpisu vsako leto priti na točko subvencionirane prehrane, da je izkazal pravico do koriščenja subvencije. V prihodnje pa bo s pomočjo evidenc to potekalo avtomatsko," razlagajo v Šosu. Študent bo moral s sabo imeti le osebni dokument in mobilni telefon, njegove podatke, status študenta in dejstvo, ali je zaposlen ali ne, pa bodo uradniki sami preverili prek povezanih evidenc. Po pojasnilu ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) je osnovni namen spreminjanja zakona nujna posodobitev. Zakon je namreč še iz časov, ko so študenti koristili papirnate bone. Sprememba ukinja tudi tri- oziroma šestmesečno prepoved subvecij ob odkritih kršitvah in namesto tega uvaja odstop od pogodbe za dve leti oziroma čas trajanja javnega razpisa.

Študenti ne bodo jedli zvečer

Predlog zakona je usklajen s Šosom. Tam si do četrtka, ko se zaključi javna razprava, želijo, da bi ministrstvo popustilo in podaljšalo možnost koriščenja subvencij na 22. uro. "MDDSZ je o tej možnosti razmislilo. Menimo, da subvencija pokriva glavni dnevni obrok in ne večernega po 20. uri, prav tako se tu pojavlja problem povečanja sredstev, ki bi bila potrebna za takšno spremembo," poudarjajo na ministrstvu. Dodajajo, da je zdajšnja omejitev rezultat prejšnjih pogajanj, ko je MDDSZ zagovarjalo ukinitev subvencij med poletjem, Šos pa predlagal enomesečno ukinitev in omejitev koriščenja do 20. ure.

Komentarjev 3
  • Bostjan Cas 14:01 19.januar 2014.

    Super da je subvencioniranje prehrane. Zdi pa se mi omejitev čudna, saj se počutiš ko zapornik. Obveznosti se velikokrat zavlečejo in do 20-ih komi koristiš obrok, ki ti pripada. Razumna omejitev bi bila 21 oz 22. Če pa mislijo da ...prikaži veča s tem kaj prihranijo pa mislim da ne. Čudno ni padla omejitev da lahko se je po 10 uri zjutraj.. ČUDNE SO POTI SLOVENSKE...

  • lukaz 12:47 19.januar 2014.

    Dokler bodo pri nas zakone in pravila pisali razni birokrati, ki nikoli ven iz svoje pisarne ne pogledajo, bomo imeli take butaste zakone!

  • zic 12:32 19.januar 2014.

    če je kaj neumno je pa to, da ne moreš po 20 uri dobit za jest, mar bi podaljšali do 22h. Res so pacjenti, matr faks imam vsak dan do ne vem kdaj pol morm pa prej iz faksa, da ...prikaži več sploh lahko še jem.