Slovenija
74 ogledov

Medalje policije za hrabrost tudi dvema občanoma

Podelitev medalj policije
1/18
Saša Despot
Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak in generalni direktor policije Stanislav Veniger sta petim policistom in dvema občanoma podelila nagrade policije.

Za generalnega direktorja policije skoraj ni lepše priložnosti, kot da se sreča s tistimi, ki so se izkazali s svojo hrabrostjo in požrtvovalnostjo, je ob današnji priložnosti dejal Stanislav Veniger. Kot je namreč neprecenljivo človeško življenje, so tudi dejanja tistih, ki so danes prejeli medalje, neprecenljiva, je prepričan. Po Venigerjevih besedah namreč nikjer ne piše, da mora policist, ko nekomu rešuje življenje, pri tem ogroziti svojega, kljub temu pa nekateri to storijo.

Današnji prejemniki medalj so zato tisti, ki so se dvignili nad povprečje, in so se brez oklevanja izpostavili nevarnosti v trenutku, ko je štela vsaka minuta in sekunda, je dodal. Veniger je posebno izstavil dva Ajdovca, ki sta pred utopitvijo v Soči rešila dve ženski.

Gledali so, kako se utapljata

Avtomobil, v katerem sta bili ženski, je na cesti med Plavami in Solkanom zaradi neprilagojene hitrosti na mokrem vozišču zapeljal v reko. Čeprav je bilo na obrežju že nekaj očividcev, ponesrečenkama nihče ni priskočil na pomoč. To sta storila šele Evgen Vidmar in Dragoslav Brecelj, ko sta se pripeljala mimo. Vidmar je skočil v Sočo in eni od ponesrečenk, neplavalki, pomagal do obrežja, Brecelj pa je drugi do kopnega pomagal tako, da ji je vrgel kabel in jo potegnil do obrežja. "Vaša hrabra in nesebična dejanja so vsem zgled," je Veniger dejal pogumnima občanoma.

Minister Gorenak pa je poudaril, da je sedanji čas zahteven, tudi za policijo, ravnanja tistih, ki so danes prejeli medalje, pa so vzpodbudna ne samo za policijo, ampak tudi širše.

"Tudi ženske smo za v policijo"

Policistka Mirela Ćorić je oktobra lani prijela roparja, ki sta oropala zlatarno Loboda na Wolfovi ulici v Ljubljani. Medalja za hrabrost, ki jo je danes prejela, ji pomeni predvsem zahvalo za uspešno opravljeno nalogo. Zaradi skorajda filmske aretacije, ki je odmevala tudi v medijih, jo tudi moški kolegi morda drugače gledajo, z večjim spoštovanjem, pravi. "Eni mogoče mislijo, da ženske niso za v policijo, zdaj pa so videli, da ravno tako lahko dobro opravimo nalogo. Mogočeje nekateri sploh ne bi tako speljali," je dejala.

Reševal jo je iz deročega potoka

Medaljo za hrabrost je prejel tudi policist iz Šentjurja pri Celju Blaž Zidanski, ki je novembra lani v naraslem in deročem potoku Voglajna poskušal rešiti dekle, ujeto v avtomobilu, ki je zapeljal v potok. Kljub močnemu toku in praktično nični vidljivosti, je Zidanski s pomočjo sodelavca in gasilcev uspel dekle spraviti na kopno, a je bilo zanjo žal prepozno.

S požrtvovalnostjo reševali življenja

Ljubljanska policista Ana Glumac in Rihard Kovač sta medaljo za požrtvovalnost dobila, ker sta aprila lani priskočila na pomoč mladeniču, ki je padel na streho sosednje stavbe in s hitrim ukrepanjem preprečila, da bi mladoletnik izkrvavel. Policist Gregor Horjak pa je življenje rešil sosedu, ki je po sporu s partnerko poskušal storiti samomor. Tudi Horjak je dobil medaljo za požrtvovalnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.