Slovenija
3500 ogledov

Fides potrdil: "Imamo dobro novico"

Zdravniki Anže Petkovšek Prizor iz slovenske zdravstvene ustanove.
Mediacija med Fidesom in ministrstvom za zdravje je bila uspešna. Zdravniške stavke, ki je bila napovedana za sredo, ne bo.

Slvoensko zdravniško društvo se je pred za jutri napovedano stavko v zdravstvu odločilo nastopiti v vlogi mediatorja med sindikatom Fides in ministrstvom za zdravje. "Mediacija med FIdesom in ministrstvom za zdravje je bila uspešna. Sporazum med obema pogajalskima skupinama je bil dosežen, parafiran," je dejal predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina. Svojo misijo so s tem izvršili in jo ocenjujejo kot uspešno. 

Zdaj morata obe strani - vlada in Fides - parafiran sporazum še izvršiti. Nekaj po 21. uri so v sindikatu Fides potrdili, da napovedane stavke ne bo. "Imam dobro novico. Poskus mediacije je bil uspešen. Pred nekaj minutami glavni stavkovni odbor je odobril in podpisal dogovor," je potrdil podpredsednik Fidesa Gregor Zemljič. V četrtek naj bi dogovor podpisala še vlada, nato pa naj bi razkrili podrobnosti dogovora. 

V Fidesu so prepričani, da gre za velik korak k izboljšanju odnosov v javnem zdravstvenem sistemu. postali smo pomemben partner pri pisanju tega novega zdravstvenega stebra. V steber bo prenešenih precej njihovih stavkovnih zahtev, pri čemer je Zemljič naštel karierno pot, prenos napredovanja specializantov in dosledno upoštevanje standardov in normativov. 

Fides in vlada naj bi pogajanja o zdravstvenem stebru začela že v januarju, za kar ocenjujejo, da je velik korak za normalizacijo v zdravstvu. Obe strani, ki sta danes pokazali veliko dobre volje, se zavedata, da je treba na vse skupaj pogledati srednje- in dolgoročno. "Vemo, da se nekatere stvari ne morejo narediti čez noč," je poudaril Zemljič. 

Fides je zahteval odpravo plačnih nesorazmerij v zdravstvenih timih - enak dvig za vsa zdravniška in zobozdravniška delovna mesta pričakujejo do 1. aprila. Zahtevali so tudi javno in jasno opredelitev vlade, da za nevzdržne razmere niso odgovorni zdravniki.

Danes je potekala tudi stavka bolnikov, ki jo je organizirala inciativa Glas Ljudstva, podprli pa so jo tudi v koalicijskih strankah. Stavkajoči so zahtevali dostop do družinskega zdravnika za vse, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ustavitev odtekanja denarja k zasebnikom. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 17
  • leonardo 07:52 11.januar 2023.

    No pa smo doživeli. Vse naprezanje ljudi, ki so štrajkali po Sloveniji je bilo zaman. Beli netopirji so zmagali. Spet. Kolikokrat še? Da bodo prišli do velikih nagrad bolnikov, ki bodo prišli na pregled (beri podkupovanje) do enormnih plač. Bravo ...prikaži več Loredan. Bravo Golob. Razočaran sem do konca.

  • a591a1926e504aa17b566839e73f11f4335de396 05:13 11.januar 2023.

    Zame so zdravniki bogovi, enako vzgojiteljice, resevalci, vozniki resilcov, pa tudi kaksni gradbeni delavci. Če si kdo zasluži visoke plače, si oni, ne pa drzavni uradniki.

  • a591a1926e504aa17b566839e73f11f4335de396 05:03 11.januar 2023.

    Podpiram fidez. Zdaj se mi je pa do konca zafrzmagalo. Sodnikom talajo denar, katerih imamo veliko vec na prebivalca, sodne zaostanke pa veliko vecje kot v drugih drzavah, pri zdravnikih, ki jih imamo veliko premalo, ki so res pridni in ...prikaži več jih res potrebujemo, pa skrtari. Ta vlada ja japijevska vlada, nagrajuje uradnike in drzavni aparat namesto zdravnikov.