Slovenija
14541 ogledov

Medicinska fakulteta: To so laži

stavka zdravnikov Anže Petkovšek
Dekanu medicinske fakultete naj bi položili v usta ravno obratno, kar je v resnici povedal.

"Po včerajšnjem informativnem dnevu, 16. februarja 2024, smo zaznali, da so se v javnosti začele širiti napačne in iz konteksta iztrgane interpretacije ene od prosojnic, ki jo je predstavil dekan Medicinske fakultete, prof. dr. Igor Švab. Žal se je zgodilo, da je bila interpretacija prosojnice popolnoma napačna in neustrezna ter ne odraža dejanskega sporočila," je objavila medicinska fakulteta.

Na spletu se je začela širiti fotografija s prosojnico iz nagovora dekana fakultete, na kateri piše RAZLOGI, nato pa so našteti ugled, denar, pripadnost izbrancem in pomagati sočloveku. Mnogi so to razlagali, kot da se kandidate za bodoče zdravnike novači z obljubo o denarju, elitizmu in ugledu. 

𝐎𝐠𝐥𝐞𝐣𝐭𝐞 𝐬𝐢 𝐧𝐚š𝐞 𝐬𝐩𝐨𝐫𝐨č𝐢𝐥𝐨 𝐛𝐨𝐝𝐨č𝐢𝐦 š𝐭𝐮𝐝𝐞𝐧𝐭𝐨𝐦! Po včerajšnjem informativnem dnevu, ki je potekal 16. februarja 2024, smo zaznali, da so se v javnosti začele širiti napačne in iz konteksta iztrgane interpretacije ene od prosojnic, ki jo je predstavil dekan Medicinske fakultete, prof. dr. Igor Švab. 𝐕𝐚𝐛𝐢𝐦𝐨 𝐯𝐚𝐬, 𝐝𝐚 𝐬𝐢 𝐨𝐠𝐥𝐞𝐝𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐨𝐬𝐧𝐞𝐭𝐞𝐤 𝐳 𝐝𝐚𝐧𝐚š𝐧𝐣𝐞𝐠𝐚 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭𝐢𝐯𝐧𝐞𝐠𝐚 𝐝𝐧𝐞𝐯𝐚, 𝐤𝐣𝐞𝐫 𝐣𝐞 𝐝𝐞𝐤𝐚𝐧 𝐩𝐨𝐧𝐨𝐯𝐧𝐨 𝐢𝐳𝐩𝐨𝐬𝐭𝐚𝐯𝐢𝐥 𝐧𝐞𝐤𝐚𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐮𝐬𝐭𝐫𝐞𝐳𝐧𝐞 𝐢𝐧 𝐧𝐞𝐮𝐬𝐭𝐫𝐞𝐳𝐧𝐞 𝐦𝐨𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐳𝐚 š𝐭𝐮𝐝𝐢𝐣 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐢𝐧𝐞. Poleg tega je poudaril nevarnosti zdravniškega poklica (napuh, pohlep, egoizem, izgorelost) ter potrebne lastnosti za njegovo uspešno opravljanje (ljubezen do ljudi, sočutje, vztrajnost, privrženost znanju). Izpostavil je altruizem kot osnovo zdravniškega poslanstva ter pomen medicinske etike. Med našimi katedrami je tudi Katedra za medicinsko etiko, med študenti pa s študijskim predmetnikom aktivno spodbujamo medpoklicno sodelovanje. Dekan je zaključil z besedami, da je študij medicine vstopnica v enega najlepših, a tudi najtežjih poklicev na svetu. Na Medicinski fakulteti se bomo še naprej trudili, da bo ta misel o lepoti zdravniškega poslanstva dolgo odzvanjala v siceršnji družbeni naravnanosti.

Objavil/a UL Medicinska fakulteta dne Sobota, 17. februar 2024

"Napačne interpretacije nas obtožujejo, da naj bi naša fakulteta oglaševala študij medicine in dentalne medicine z obljubami o potencialnem zaslužku in ugledu bodočih zdravnikov, ter da naj bi zaslužek in ugled predstavljala kot primarna motivatorja za odločitev za študij na naši fakulteti. Želimo poudariti, da to ne ustreza resnici. Prosojnica, ki je bila napačno interpretirana, je bila namenjena ravno obratnemu sporočilu – osvetliti napačne motive za študij medicine. 𝐍𝐚š 𝐜𝐢𝐥𝐣 𝐣𝐞 𝐛𝐢𝐥 𝐢𝐳𝐩𝐨𝐬𝐭𝐚𝐯𝐢𝐭𝐢, 𝐝𝐚 𝐝𝐞𝐧𝐚𝐫 𝐢𝐧 𝐮𝐠𝐥𝐞𝐝 𝐧𝐢𝐬𝐭𝐚 𝐩𝐫𝐚𝐯𝐢𝐥𝐧𝐚 𝐫𝐚𝐳𝐥𝐨𝐠𝐚 𝐳𝐚 𝐢𝐳𝐛𝐢𝐫𝐨 𝐭𝐞𝐠𝐚 š𝐭𝐮𝐝𝐢𝐣𝐚, 𝐭𝐞𝐦𝐯𝐞č 𝐣𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐯𝐚 𝐦𝐨𝐭𝐢𝐯𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚 𝐩𝐨𝐦𝐨č 𝐬𝐨𝐥𝐣𝐮𝐝𝐞𝐦 𝐢𝐧 𝐬𝐤𝐫𝐛 𝐳𝐚 𝐧𝐣𝐢𝐡𝐨𝐯𝐨 𝐳𝐝𝐫𝐚𝐯𝐣𝐞," so zapisali.

Medicinska fakulteta je vse povabila, da se jim pridružijo na današnjem informativnem dnevu, kjer bodo "predstavili vrednote in cilje, ki jih gojimo na Medicinski fakulteti. 𝐏𝐫𝐞𝐩𝐫𝐢č𝐚𝐧𝐢 𝐬𝐦𝐨, 𝐝𝐚 𝐬𝐞 𝐛𝐨𝐬𝐭𝐞 𝐨𝐛 𝐨𝐛𝐢𝐬𝐤𝐮 𝐬𝐚𝐦𝐢 𝐥𝐚𝐡𝐤𝐨 𝐩𝐫𝐞𝐩𝐫𝐢č𝐚𝐥𝐢, 𝐝𝐚 𝐣𝐞 𝐧𝐚š𝐚 𝐟𝐚𝐤𝐮𝐥𝐭𝐞𝐭𝐚 𝐩𝐨𝐬𝐯𝐞č𝐞𝐧𝐚 𝐢𝐳𝐨𝐛𝐫𝐚ž𝐞𝐯𝐚𝐧𝐣𝐮 𝐢𝐧 𝐫𝐚𝐳𝐯𝐨𝐣𝐮 𝐳𝐝𝐫𝐚𝐯𝐬𝐭𝐯𝐞𝐧𝐢𝐡 𝐬𝐭𝐫𝐨𝐤𝐨𝐯𝐧𝐣𝐚𝐤𝐨𝐯, 𝐤𝐢 𝐛𝐨𝐝𝐨 𝐬𝐯𝐨𝐣𝐞 𝐝𝐞𝐥𝐨 𝐨𝐩𝐫𝐚𝐯𝐥𝐣𝐚𝐥𝐢 𝐳 𝐯𝐢𝐬𝐨𝐤𝐨 𝐬𝐭𝐨𝐩𝐧𝐣𝐨 𝐬𝐭𝐫𝐨𝐤𝐨𝐯𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢 𝐢𝐧 č𝐥𝐨𝐯𝐞č𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢," so zapisali.

Informativni dan je bil sicer danes dopoldan.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • bobubob 15:27 18.februar 2024.

    Dejanja govorijo glasneje od besed. Če pogledamo doktorski ceh (beseda zdravnik je zavajajoča, saj zdravnik ozdravlja), vidimo, da so se ponovno do ramen umazali med t.i. kovidom. Delali so v polnem nasprotju s svojimi osnovnimi pravili in v nasprotju z ...prikaži več z zdravo pametjo. Da so pljunili na svojo moralo, si ne bi upal reči, saj morale nimajo. Z izjemo nekaj zelo redkih posameznikov, ki pa so ohranili celo svojo dušo !

  • mph2 09:31 18.februar 2024.

    No, tukaj, ko sem bral razlago še iz drugih virov, je res šlo za zavajanje, predavatelj je navedel razne razloge zakaj se nekdo odloči, vendar je na začetku predavanja ustno poudaril, da je edini pravi razlog pomoč sočloveku. Kakor sem ...prikaži več alergičen na Fides in to elitistično bando, tukaj je šlo očitno res za podtikanje.

  • andrija 06:53 18.februar 2024.

    tudi napačna interpretacija goloba-zdaj ni pravi čas za reforme