Slovenija
48 ogledov

Medo pogreša stik s človekom

Medvedek bo kaj kmalu odbrundal v drugo evropsko državo. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Širnemu svetu znan medvedek iz Podvrha že četrti dan v zavetišču na Koroškem. "Redno se oglaša, saj išče kakršenkoli stik s človekom," pove lastnik zavetišča Muta.

“Sprememba okolja je za medvedka izredno stresna. Redno se oglaša, saj išče kakršenkoli stik s človekom. Tega pri nas ni in tudi ne bo deležen," nam pove Zlatko Golob, lastnik zavetišča Muta. "Medved v obdobju odraščanja pridobiva na moči in lahko človeka kadarkoli poškoduje. Z živaljo bomo delali po metodi 'hands off' (brez stika)," dodaja.

Na vprašanje, koliko časa bo medvedek še pri njih, Golob odgovori: "Že nekaj časa iščemo sodobno zavetišče nekje v Evropi, ki bo ponujalo kontrolirane in urejene pogoje. Takoj, ko bo ministrstvo uredilo potrebno dokumentacijo in določilo kraj nastanitve, bomo medvedka premestili. Pri nas bo največ tri mesece." Kot ena od možnih lokacij se je ob koncu prejšnjega tedna omenjala Nizozemska, Matevž Logar, ki je medvedka skrival pred inšpekcijo, pa si želi, da bi malega kosmatinca prepeljali v hrvaško zavetišče Kuterevo, kjer naj bi bilo ogromno prostora za take živali.

"Model medveda, ki se odvija v slovenski zgodbi, je šola za slovenske državljane – tako otroke kot odrasle – o tem, kako je potrebno postopati z zvermi zaščitene vrste v ujetništvu," konča Golob.

Petkova drama na Podvrhu
Pri Logarju v Podvrhu nad Poljansko dolino se je v petek odvijala prava drama. Najditelj medvedka Matevž Logar je prejšnji teden prejel odločbo inšpektorata za okolje, da mora medvedka nemudoma oddati v zavetišče na Koroškem. Ker tega ni storil, ga je v petek dopoldan v spremstvu policije, veterinarjev ter lastnika zavetišča obiskala glavna okoljska inšpektorica Aleksandra Velkavrh. Medvedka niso našli, ker ga je Logar skril, zato so odšli in se vrnili popoldan okoli četrte ure. Ob drugem prihodu so medvedka našli v okolici kmetije, ga zajeli ter odpeljali na Muto.

Inšpektorat za okolje in prostor je vložil kazensko ovadbo zoper neznano osebo zaradi nezakonitega ravnanja z živaljo. Zanima ga, kako je medved sploh prišel v Podvrh. Meni, da od tam ne more izvirati in da je bil verjetno prepeljan. Logar, ki je bil ob petkovem incidentu tudi pridržan, se na klice ne oglaša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.