Slovenija
216 ogledov

Meduze zapirajo plaže

Meduza Tihomir Makovec
Ožigalkarji. Za množično pojavljanje kriv tudi človekov odnos do okolja. Pri nas še ni problematično.

“Na številnih obalnih območjih po svetu so v zadnjih desetletjih množična pojavljanja meduz pogostejša in dosegajo vse večje razsežnosti,” so na koprski fakulteti za management zapisali pred obiskom profesorja Shin-ichija Uyeja z japonske univerze Hirošima, ki bo v četrtek, 23. avgusta, na fakulteti predaval o množičnem pojavljanju meduz kot posledici človekovega odnosa do okolja in ekosistemov.

Odstranili so jih štiri tone

V slovenskem morju množičnega pojava meduz v zadnjem času niso zaznali, so pa svetovne tiskovne agencije ta teden poročale o zaprtju številnih plaž na španski Costi del Sol. Plovila, ki čistijo morje, so samo v vodah v okolici Malage odstranila skoraj štiri tone ožigalkarjev. Večina je iz vrste mesečink, ki povzročajo boleče ožige in so težko opazne.

“Množično pojavljanje meduz ima lahko resne ekološke in socio-ekonomske posledice: nevarnost za zdravje ljudi zaradi ožiga, zamašitve cevi za hladilno vodo obalne industrije, onemogočanje ribolova, poškodovanje rib v ribogojnicah, prenašanje ribjih patogenih organizmov in zmanjševanje komercialnega ulova rib, ker so meduze plenilci ribjih jajčec in mladic,” so dodali na fakulteti, kjer prijave za predavanje japonskega profesorja zbirajo do 10. avgusta (na alumni@fm-kp.si).

Komentarjev 1
  • Hugo Zawr 18:10 14.julij 2012.

    sem pridejo z razlogom.. ni jih potrebno odstranjevati.. Če bi bilo na svetu kako živo bitje, ki je večje od nas, bi se nas želel znebiti ker kvarimo planet. Dvomim da bi si želeli biti odstranjeni