Slovenija
32 ogledov

Medved dvakrat nad med

Vso zgornjo vrsto panjev čebelnjaka Friderike Kunstelj je medved porinil v notra Žurnal24 main
Uničil panje. V Ratečah si je kosmatinec privoščil satovje iz čebelnjaka.

"Dva panja je popolnoma uničil, preostale pa razmetal in porinil v notranjost čebelnjaka. Vrnil se je tudi v ponedeljek, a so ga lovci pregnali,” je povedala lastnica, 90-letna Friderika Kunstelj, ki v Ratečah sama čebelari že četrt stoletja. Kot poudarja Kunstljeva, se še ni zgodilo, da bi medved prišel tako blizu vasi. Medveda niso prestrašile niti trume obiskovalcev, ki so konec tedna spremljali tekmovanja v poletih v Planici.

Tudi nas pa je glede na nemir ob koncu tedna v Planici presenetila medvedova drznost.
Blaž Černe

Za zdaj odlova ne bo
Kot je pojasnil Blaž Černe, vodja odseka za gozdne živali in lovstvo pri blejski enoti zavoda za gozdove, se bodo o ukrepih še odločili, za zdaj pa strokovnjaki le spremljajo medvedovo gibanje. “Gre za okoli štiri leta starega medveda – najverjetneje je to eden izmed dveh, ki sta že lani povzročala težave na širšem območju Karavank, tudi nas pa je presenetila njegova drznost,” razlaga Černe. Trenutno naj bi bil to edini medved na območju Zgornjesavske doline, drugi, mlajši, pa se je najverjetneje ponesrečil na območju med Kepo in Dovško Babo, kjer so februarja letos na težko dostopnem območju našli okostje. Kot je sklenil Černe, je že nekaj let praksa, da se spomladi poveča število srečanj z medvedom, kar je pač posledica njihovega zimskega mirovanja: “Najverjetneje bi bila v tem primeru najboljša rešitev odlov, vendar morajo biti za to izpolnjeni določeni pogoji. Če bo medved v prihodnje še povzročal konflikte, bomo zaprosili ministrstvo za okolje za odločbo o izrednem odstrelu.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.