Slovenija
27 ogledov

Medved naj ve, da smo v gozdu

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Ob zadnjem dogodku napada medveda na občana v okolici Velikih Lašč na okoljskem ministrstvu svetujejo, kako ravnati ob srečanju z medvedom. Predvsem tako, da ohranimo mirno kri.

Na ministrstvu za okolje vse pogostejšim obiskovalcem gozdov svetujejo, naj osvežijo znanje o primernem ravnanju ob morebitnem srečanju z medvedom.

Srečanje z medvedom. Najbolje je v trenutku, ko se srečanja zavemo, nepremično obstati in paniko, če se nas loteva, premagati. Zavedati se moramo, da imamo opravka z bitjem, ki ni napadalno, če se ne čuti ogroženo, in mu zato z neprimernim ravnanjem ne smemo dati povoda za napad.

Glasna hoja in govorjenje
Obiskovalci gozdov naj na svojo navzočnost v gozdu morebitne medvede, še bolj pa medvedke z mladiči, skušajo opozarjati  z glasno hojo in govorjenjem.

Če že pride do srečanja, naj ohranijo mirno kri in se umaknejo tako, da medved umika zaradi krčevitih kretenj ne bi razumel kot napada. "Če naletimo na medvedjega mladiča, se čim hitreje umaknimo v smeri, od koder smo prišli,"  svetujejo na ministrstvu za okolje.

Teče 50 kilometrov na uro, tudi po strminah
"Ob tem, ko se zavemo, kako nenapadalen je medved, ni odveč tudi pomisliti, da imamo pred seboj silaka, ki lahko človeka raztrešči z enim samim udarcem s šapo, se lahko v skoku požene kar nekaj
metrov daleč in teče s hitrostjo do 50 kilometrov na uro
," pojasnjujejo na okoljskem ministrstvu.

Nikoli tiho ne zasledujemo medveda, še zlasti ne medvedke z mladiči, četudi od daleč.

Ne bomo mu "vedno" ušli
Poznavalci tudi svetujejo, naj se ne zanašamo, da lahko medvedu uidemo. Tudi najboljšega tekača lahko medved, če le hoče, tako po ravnem kakor po strmini navzgor ali navzdol igraje ujame. Vse to so po mnenju Antona Simoniča, avtorja knjižice Srečanja z medvedom, dovolj tehtni razlogi, da se potrudimo ravnati tako, da medveda ne bi izzvali k napadu.

Preberite si nekaj splošnih nasvetov o primernem ravnanju ob srečanju z medvedom:

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.