Slovenija
2083 ogledov

Medved napadel 56-letnega moškega nad vasjo Želimlje

Medved
Do bližnjega srečanja med pohodnikom in medvedom je prišlo v torek zvečer v okolici vasi Želimlje.

Do dogodka je prišlo okoli pol osme ure zvečer. Vodja oddelka za gozdne živali in lovstvo pri Zavodu za gozdove Slovenije Marko Jonozovič je za 24ur.com dejal, da sta se pohodnik in medved znašla v istem trenutku na istem kraju. 

Moški je medveda presenetil, ko se mu je približal za hrbtom na nekaj metrov. Medved se je odzval tako, da se je zakadil v moškega. Pohodnik je v napadu utrpel nekaj udarcev in prask in naj bi bil danes odpuščen iz bolnišnice. 

Na večjo prisotnost medveda na širšem območju občine Škofljica je Lovska družina Škofljica opozarjala že konec aprila. "Občane zato naprošamo, da se v naravi gibljejo z večjo previdnostjo, so nekaj bolj glasni in s tem opozarjajo na svojo prisotnost, zlasti pa se izogibajo sprehodom zgodaj zjutraj in pozno zvečer ter imajo pse na vrvici," so svetovali pohodnikom. "V primeru, da srečamo medveda, ostanimo mirni in se počasi vrnimo v smeri, od kjer smo prišli oziroma v smeri strani od medveda."

Jonozovič je za 24ur.com opozoril, da je v Sloveniji populacija rjavega medveda tako velika "kot še nikoli v zgodovini". Po oceni strokovnjakov se na našem ozemlju zadržuje okoli 1000 medvedov. Jonozovič je dejal, da gre za število, ki ga narava še prenese, saj se niso začele pojavljati bolezni med medvedi. Težava pa je v tem, da je to število prebilo "plafon družbene sprejemljivosti"

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Avatar Mark035
    Mark035 14:39 07.maj 2020.

    Najbolj krvoločna žival je človek..

  • Modriportal 09:00 07.maj 2020.

    Se je že spet začelo... Zanimivo vsako leto približno ob tem času... samo, da se bi čim več odstrelilo medvedov, volkov,.... Lovci itak samo to znajo, kako je neke populacije preveč, pozabijo pa povedat, koliko se za vsak odstrel zasluži ...prikaži več od..... saj se ve kdo stoji za tem.... Vse te živali so bile ves čas prisotne v naravnem okolju, težava je v tem, ker je človek poselil njihovo bivanjsko okolje...