Slovenija
51 ogledov

"Medved ni več tak, kot bi moral biti"

1/23
Žurnal24 main
Mladi medvedek, ki se je zadnje mesece nahajal pri družini Logar v Podvrhu, je zdaj v zavetišču. Jutri ga bodo pregledali veterinarji.

Pet mesecev star mladič je ta trenutek že v Zavetišču za živali prostoživečih vrst na Muti, nam je potrdil lastnik zavetišča Zlatko Golob, ki je medvedka tudi odpeljal iz vasi Podvrh v Poljanski dolini. "Ravnokar se je šel kopat in uživa," je dodal Golob. In njegov vtis ob prvem srečanju z medvedom, ki je postal prava medijska zvezda? "Utrujen je, potrebuje mir, počitek in dostojanstvo. Zasluži si, da se v miru naspi brez obleganja. To in zdravje je najpomembnejše."

Največ tri mesece na Muti
"Začasno bo tam. Težko rečem, kako se bo zgodba naprej razvijala," pa nam je pozno popoldne v zvezi z nadaljnjim razpletom dogodkov dejala Helena Lovše Vrhovec z inšpektorata za okolje in prostor. Golob k temu dodaja: "Pri nas bo začasno, dokler ministrstvo, inšpekcija za okolje in mi ne uredimo ustreznega mesta, kjer bo za stalno nastanjen. To bo prehodno obdobje, maksimalno do treh mesecev."

Petkovo "lovljenje" in iskanje medvedka smo spremljali tudi na Žurnalu24. Podrobnosti si lahko preberete v članku Medvedka so le našli.

Fotografije si lahko ogledate v GALERIJI.

Pod drobnogled veterinarjev
Medveda bodo zdaj najprej pregledali veterinarji. Že jutri bo, tako Golob, narejen pregled iztrebkov. Nato se bodo podali v lov za novim bivališčem. Medved bo namreč ostal na Koroškem, vse dokler se na Agenciji RS za okolje ne bodo odločili glede njegove usode – po eni različici bi lahko ostal na Muti, morda pa ga bodo na koncu vseeno prepeljali v specializirano evropsko zavetišče.

Kot je razvidno iz pogovora z Golobom, se tujina morda zdi celo bolj realna možnost. "Mi že intenzivno delamo na tem. V naslednjih dneh boste dobili vse podatke," nam je dejal.

"Medved ni tak, kot bi moral biti"
A v prvi vrsti bodo poskrbeli za celovito oceno dosedanjega razvoja medveda. Zagotovo je njegov razvoj drugačen od ostalih, pravi Golob, saj je medved odraščal v družbi človeka in denimo psov. "Ni več tista žival, kot bi morala biti. Ima biološke vtise od domače živali ter človeka in to ni zaželeno. Prvinskost mu je ukradena."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.