Slovenija
69 ogledov

Medveda čaka odstrel

Fotografija je simbolična. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Agencija za okolje je izdala izredno dovoljenje za odstrel rjavega medveda, ki je v nedeljo pri Velikih Laščah napadel gobarja. Člani Lovske družine Velike Lašče območje nadzorujejo.

"Glede na terenske okoliščine pojavljanja medveda smo se odločili za odstrel in ne odlov živega medveda," nam je pojasnil Marko Jonozovič z Zavoda za gozdove Slovenije. Izdano dovoljenje "ne gre v ničemer povezovati neposredno z nedeljskim dogodkom, ki je bil naključnega izvora," pojasnjuje Jonozovič. Odločitev, da predlagajo odstrel, je posledica nadaljnjega pojavljanja medveda v naseljenih predelih. Prav ti dogodki "nakazujejo potencialno nevarnost za zdravje in življenje prebivalcev, prav zato smo presodili in se odločili predlagati odstrel omenjenega medveda".

Intervencijska skupina je imenovana s strani Ministrstva za okolje in prostor in v njej je 16 strokovno usposobljenih uslužbencev Zavoda za gozdove Slovenije. Skupina se odziva na primere težav z velikimi zvermi. Na podlagi svojih pristojnosti uporablja različne oblike ukrepanja. V primeru odlova živih živali skupina sodeluje tudi s pristojnimi veterinarskimi službami, praviloma pri večini dogodkov pa tudi s policijo.
"Takoj po dogodku smo v sklopu delovanja intervencijske skupine presodili, da bo naš prvi ukrep zgolj spremljanje stanja in da se bomo o nadaljnjih korakih odločali kasneje, zato se nismo takoj odločili za nobene 'revanšistične ukrepe proti konkretnemu medvedu'," so odgovorili na vprašanje glede prvih ocen, da gre za povsem neagresivnega medveda. Potrdili so tudi, da je po rekonstrukciji dogodkov moč z veliko verjetnostjo sklepati, da gre za istega medveda.

 

Dovoljenje za odstrel velja zgolj za območje znotraj radia enega kilometra okoli vasi. Po preteku dovoljenja, to velja do 30. aprila, je potrebno v primeru obstoja še vedno istih ali spremenjenih razlogov zaprositi za novo dovoljenje. Odstrel lahko prekliče izdajatelj (ARSO) ali po nadzorstveni pravici ministrstvo za okolje in prostor.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 
Lovci v pripravljenosti
Člani Lovske družine Velike Lašče že od včeraj stalno nadzorujejo območje kilometra okrog vasi. Po besedah starešine Viktorja Čeča medveda lovijo "v skladu z zakonodajo". Intervencijske skupine Zavoda za gozdove zaenkrat ni na kraju, so pa člani LD z njimi v stiku. Čeč nam je še povedal, da so, kolikor on ve, medveda po nedeljskem incidentu videli enkrat. "Predvčerajšnjim ponoči, ob pol enih zjutraj, ga je pri smetnjaku videla ena ženska in ga tudi spodila. O tem so me obvestili iz občine," je povedal. O tem, da so medveda po nedeljskem dogodku videli na omenjenem območju, so bili obveščeni tudi na PU Ljubljana, nam je povedal tiskovni predstavnik Sebastjan Juhant.

Ni mu stopil na glavo
Napad se je zgodil v nedeljo okoli 11. ure približno 300 metrov od stanovanjske hiše. Marko Jonozovič z Zavoda za gozdove Slovenije je v ponedeljek pojasnil, da je moški v gozdu iskal gobe, tako imenovane smrčke, ki v tem času že rastejo, in pri tem stopil v gosto podrastje. "Medved je bil tam na dnevnem ležišču in je, ko je planil pokonci, planil direktno na človeka," je dejal.  45-letnika so z lažjimi poškodbami prepeljali na urgenco.

 

Jonozovič je danes razjasnil tudi okoliščine dogodka. Gobar naj medvedu ne bi stopil na glavo. "Izraz 'stopiti na glavo' je karikirana izjava, ki pomeni, da sta gobar in medved prišla v stik, ko je medved počival sredi gozda, gobar pa se mu je neposredno približal na tako razdaljo, ki jo medved ni več toleriral."

napad medveda, hrustovo, medved, ho%C4%8Devar, %C5%BErtev napada | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.