Slovenija
30 ogledov

Medveda odstrelili

Fotografija je simbolična. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Medveda, ki je pred enim tednom v okolici Velikih Lašč napadel gobarja, so odstrelili.

"Medved je bil odstreljen včeraj zvečer ob 20.25," je za zurnal24.si povedal starešina Lovske družine Velike Lašče Viktor Čeč. "Medved se je v teh krajih zadrževal. Ponoči je nanj čakalo od 15 do 20 lovcev. Včeraj zvečer je prišel pod lovsko prežo na travniku blizu vasi. Glede na opis je ustrezal medvedu, za katerega je bil odrejen izredni odstrel."

"Gre za mlajšega, triletnega medveda, ki je tehtal 83 kilogramov," je povedal Čeč. Medveda bodo prišli izmerit tudi iz Zavoda za gozdove, je še dodal starešina. Meso bodo najverjetneje prodali, koža pa bo kot trofeja ostala lovcu, ki ga je odstrelil.

Čeč doda, da se na tem območju ljudje pogosto srečujejo z medvedi, a redko pride do konfliktov.

Odstrel odrejen v sredo
Spomnimo, medved je v nedeljo napadel gobarja. Marko Jonozovič iz Zavoda za gozdove Slovenije je v ponedeljek pojasnil, da je moški v gozdu iskal gobe, tako imenovane smrčke, ki v tem času že rastejo, in pri tem stopil v gosto podrastje. "Medved je bil tam na dnevnem ležišču in je, ko je planil pokonci, planil direktno na človeka," je dejal.  45-letnika so z lažjimi poškodbami prepeljali na urgenco.

V sredo je agencija za okolje izdala odločbo za izredni odstrel medveda. Kot so nam takrat pojasnili na agenciji, so se za ta ukrep odločili na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije. Medveda so namreč večkrat opazili v neposredni bližini naselja, zaradi česar je obstajala verjetnost neposrednega srečanja medveda s človekom. Dovoljenje za izredni odstrel so izdali za čas do 30. aprila. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.