Slovenija
32 ogledov

Medvedi napadajo čebelnjake

Tri družine “cankarjevih” kranjskih čebel bodo v prvi beri pridelale cvetlični m Žurnal24 main
Na Primorskem medvedi napadli že dvanajst čebelnjakov.

Kraške čebelarje je spet obiskal medved, ki je v Vremski dolini, le kakih tristo metrov od vasi uničil čebeljnjak, poročajo Primorske novice. To je po poročanju časnika že dvanajsti primer letos na širšem območju Istre, Krasa in Brkinov. Zaradi spremembe okolja in večje gozdnatosti  območja po besedah Andreja Sile iz sežanske območne enote Zavoda za gozdove medved na območju ni več prehodni obiskovalec, ampak tam živi stalno, vključo z medvedkami z mladički.

Lani odstrel petih živali

Zaradi večjega števila medvedov je država na območju Primorskega lovsko upravljalskega območja lani odredila odstrel štirih osebkov. Poleg teh je pod streli padel še peti, dva sta poginila iz drugih razlogov, tako da jih je skupaj sedem manj. Kljub temu škoda letos po pisanju časnika ni nič manjša kot lani. “Letos smo imeli na območju primorskega lovsko-upravljalskega območja v prvih dveh mesecih deset škod in marca dve, kar je približno toliko kot lani v enakem obdobju,” je za Primorske novice povedal Sila. Škoda, ki jo povzroči obisk medveda pri čebeljnaku lahko sega tudi v nekaj tisoč evrov.

Komentarjev 3
  • depresija 11:22 20.marec 2015.

    ''Škoda, ki jo povzroči obisk medveda pri čebeljnaku lahko sega tudi v nekaj tisoč evrov.'' Ja, je treba zavarovat čebeljnak, ane. Sej ni kot da medvedi od včeraj jedo med.. In zdaj, ker se medved obnaša tako, kot ima ...prikaži več zapisano v genih, homo idioticus mu pa nastavlja čebelnjake kot na pladnju, zver pač plača z življenjem in ''mirna Bosna''.

  • s.i.k. 15:05 19.marec 2015.

    .. zime niso več kot so bile ..., dvomim da jo medoti prespijo. itak je ne bi mogli , če so pa preLačni , ko jim folk pobere vse gobe, pa jagode pa borovnice.. ( med pa itak ljudje čebelicam ...prikaži večm Kradejo ; zakaj bi ga medotki ne smeli...

  • h3o 11:19 19.marec 2015.

    mar se ne imenujejo te živali prav zaradi tega- med-jed?