Slovenija
45 ogledov

Medvedke z mladiči prihajajo na sadje

(Slika je simbolična.) Shutterstock
Medvedke z mladiči, ki so jih v zadnjih dneh opazili vaščani obmejnih vasi Stari Kot in Novi Kot v občini Loški Potok, so v bližino hiš prišle zaradi lakote, privabilo pa jih je predvsem zrelo sadje.

Na tem območju se medvedke z mladiči v bližino vasi zatečejo zaradi zrelih sliv in jabolk, saj jim v gozdu primanjkuje hrane. Ne gre za posebnost, saj se podobno dogaja vsako leto, ko medvedom zmanjka hrane v gozdu, je pojasnil Miran Bartol iz kočevske območne enote zavoda za gozdove, kjer glede tega spremljajo stanje in svetujejo vaščanom, kako ravnati, ko srečajo medveda.

Opazili tri ali štiri medvedke z mladiči

Če se zadeve ne bodo umirile, bodo v izrednih primerih sledili odstreli, za kar pa se po Bartolovih besedah odločijo le redko. Kot je pojasnil, javnost teh dejanj ne odobrava. Po njegovi oceni so vaščani na tem območju v zadnjih dneh opazili tri ali štiri medvedke z mladiči, podobno stanje pa je tudi na kočevskem delu.

Nazadnje so se medvedi nenehno pojavljali v naselju Primoži v občini Kočevje, kjer so zaradi ogroženosti tamkajšnjih prebivalcev lovci sprva odstrelili enega medvedjega mladiča, nato pa je sledil še odstrel drugega mladiča in medvedke. Prebivalci so nato na istem območju opazili še enega medveda. Po takratnih pojasnili Katje Konečnik iz kočevske območne enote zavoda se letno na območju kočevske enote zaradi medvedov zgodi približno 200 škodnih primerov na objektih ali domačih živalih.

Komentarjev 4
  • Hiphura 00:40 18.avgust 2012.

    Občina Loški Potok ima v grbu medveda. Pa enega našopanega na občini. Pa večnega župana. Zakaj ljudje ne odnesejo jabolka, hruške in slive nekam daleč v gozd? Jih bo zmanjkalo za ljudi? Pa naj na gozdnih tratah nasadijo jabolka, hruške ...prikaži več in slive...za medvede. So to že poskusili pa se ni obneslo? So novinarji kaj povprašali o tem? Ali samo kimajo občinarjem...kako se nič ne da. Samo streljat. Mesto ustreljenega zasede nov medved. Tega spet ustrelijo. Pa pride spet nov medved v prazen prostor. Pa ga spet ustrelijo....butalci

  • sara 19:02 17.avgust 2012.

    najbolj, da kar vse postrelijo pa pol še sami sebe.. imamo lepe živali in treba se je naučit bivat na njihovem ozemlju (pred postavitvijo hiš so bili tam pač medvedi).. ampak v naši državi je tako, da je treba vse ...prikaži več uničit. gledala sem oddajo o kanadskih medvedih, vse polno jih, praktično so na dvoriščih in ljudje so se naučili bivati z nimi-pokrivajo smeti in tako naprej.. nobenih odstrelov.

  • bla_blabla 13:27 17.avgust 2012.

    Bojim se da mas prav. Tak so same ovce na vrhu, ki pohlevno sledijo pastirju (eu).