Slovenija
45 ogledov

Medvedko lovijo, grozi ji odstrel

Medved Edo Šega
Medvedka je napadla gobarja, ki jo je opazoval. Zdaj ji grozi odstrel, zagovorniki pravic živali temu ostro nasprotujejo.

V gozdu blizu mesta Pinzolo v italijanski pokrajini Trento je slovenska medvedka z imenom Danica napadla gobarja in ga ugriznila v nogo. Medvedko z dvema mladičema je gobar opazoval iz oddaljenosti približno 30 metrov, skrit za drevesom, ko ga je napadla. 

Danica, ki so jo že pred 14 leti prepeljali iz Slovenije v Trento, je moškega zavohala, se ustrašila za svoja mladiča in gobarja napadla. 38-letniku je uspelo poklicati reševalce, ki so ga brez hujših poškodb prepeljali v bolnišnico.

Grozi ji odstrel

"Problematično medvedko", opremljeno s sledilno napravo, zdaj iščejo, je sporočil predsednik pokrajine Trento Ugo Rossi. Če se žival ne bo pustila ujeti bo morebiti tudi ustreljena, poudarjajo. O tem so obvestili okoljsko ministrstvo v Rimu, dodaja Rossi.

Zagovorniki pravic živali so zaradi namere predstavnikov oblasti na nogah. Spletno peticijo proti odstrelu medvedke pa je medtem podpisalo že dvajset tisoč ljudi.

Rjavi medvedi so v Italiji od leta 1939 zaščiteni. Pred 15 leti se je začel projekt ponovne naselitve rjavega medveda v zahodnem Trentu, ki ga je podprla Evropska unije. V okviru tega projekta je v Italijo prispela tudi Danica.

Komentarjev 2
  • spizdygonzales 13:04 19.avgust 2014.

    jok, kaj pa ma tam za tapat pa gobe krast? če bi mel kaj v glavi, bi medveda šel gledat v živalski vrt, ne pa v naravi opazovati zver z mladiči okoli sebe, ko je takrat najbolj nevarna!sam si je kriv!

  • Žurnalček 16:26 18.avgust 2014.

    Hja to je pa tko , če nimajo velik medvedov in ne vedo kako z njimi ravnati. Tale Danica je pa oreng miroljubna . Sam ugriznila ga je , to bi kretena še moj peds , če bi prišel na 30m.