Slovenija
53 ogledov

"Mef med nelegalne droge"

Preganjanje uporabnikov prepovedanih drog že dolgo ni več prioriteta evropskih p Žurnal24 main
Legalne droge. Nevarnega mefedrona še vedno ni na seznamu prepovedanih drog. Ministrstvo je šele v fazi raziskovanja. Marihuana marš. Zbrali so se podporniki legalizacije trave.

Slovenija. “Ni dvoma, da bi bilo treba tudi v Sloveniji mefedron uvrstiti na seznam prepovedanih drog, in to čim prej,” je opozoril direktor Inštituta Utrip Matej Košir in dodal, da bi bilo treba to storiti predvsem zato, da bi se “preprečila preprodaja te zelo nevarne droge, ne zato, da bi policija lahko preganjala njene uporabnike”.

Ni dvoma, da bi bilo treba mefedron tudi v Sloveniji uvrstiti na seznam prepovedanih drog, in to čim prej.
Matej Košir, Inštitut Utrip

Krivi dilerji, ne uporabniki
Preganjanje uporabnikov prepovedanih drog že dolgo ni več glavna prioriteta evropskih policij, saj se vse več pozornosti usmerja v boj proti mednarodnim preprodajalcem in mafijskim združbam, ki na račun zdravja otrok, mladostnikov in drugih uporabnikov ter zasvojencev služijo ogromno denarja. Z uvrstitvijo na seznam prepovedanih drog država jasno pove, da je neka snov nevarna za zdravje in mnogokrat tudi življenje uporabnikov ter da nikakor ni sprejemljivo, če je prosto dostopna na tržišču,” je razložil Košir, čigar Inštitut Utrip se ukvarja s tveganim vedenjem mladih.

Stroka je razdeljena
Za hitro prepoved.
Jasen signal mladim, da je neka snov nevarna.
Proti hitri prepovedi. Hitra regulacija mefedrona bi na trg pripeljala novo kemično snov s podobnim delovanjem. Strokovnjaki, ki so proti hitri prepovedi, zagovarjajo stalno izčrpno in verodostojno informiranje o drogah in vseh nevarnosti, ki jih lahko povzroči njihova uporaba.

Hitra prepoved: da ali ne?
Ali bodo mefedron, ki je nelegalen celo na Hrvaškem in od pred kratkim tudi v Veliki Britaniji, prepovedali tudi v Sloveniji? “Znotraj sistema za zgodnje opozarjanje na nove psihoaktivne snovi na našo prošnjo že pripravljajo (morebitni) predlog razvrstitve sintetičnih kanabinoidov v uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog,” so nam povedali na sektorju za zdrav življenjski slog direktorata za javno zdravje; dodali so, da so pred dnevi na terenu ugotovili, da težave z uporabo mefedrona pri nas obstajajo.

Nekateri strokovnjaki zagovarjajo hitro prepoved, ki mladim daje jasen signal, da je snov nevarna, drugi pa menijo, da bi to na tržišče pripeljalo novo kemično snov s podobnim delovanjem,” so pojasnili na direktoratu.

Pogovarjali smo se tudi z nekdanjim preprodajalcem mefedrona: več si lahko preberete v članku "Začeli ga bodo delati tudi pri nas".

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.