Slovenija
13 ogledov

Mehanizem pomoči skozi šivankino uho

Angela Merkel oddaja svoj glas za podporo mehanizmu pomoči. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Spodnji dom nemškega parlamenta je po burni razpravi le potrdil evropski mehanizem za finančno stabilizacijo evra.

Za mehanizem, ki predvideva do 440 milijard evrov bilateralnih posojil, je glasovalo 319 poslancev, 73 jih je bilo proti, 195 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Nemška vlada, ki ima v spodnjem domu večino s 312 poslanci, je bila tako pravzaprav edina, ki je glasovala v podporo mehanizmu.

Opozicija je sicer koaliciji očitala, da se obsežni mehanizem sprejema pod prisilo, saj podrobnosti njegovega delovanja še vedno niso znane. Parlament je namreč zakon sprejemal po skrajšanem postopku.

Hočejo podrobnosti
Obenem so od vlade zahtevali, naj čim prej črno na belem predloži reformo finančne regulacije. Nemška kanclerka Angela Merkel je v minulih dneh že večkrat zagotovila, da se bo z vsemi silami zavzemala za okrepljeno finančno regulacijo doma in v okviru skupine G20. Nemčijo bo sodelovanje v mehanizmu stalo 148 milijard evrov, do njega pa je skeptičnih tudi precej poslancev iz koalicije, zato si pred glasovanjem nihče ni zares upal napovedati končnega izida.

O mehanizmu so glasovali že tudi v zgornjem domu nemškega parlamenta, bundesratu. Predstavniki 16 zveznih dežel so ga podprli, ne da bi zahtevali spravni mehanizem z bundestagom, ki bi postopek podaljšal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.