Slovenija
13 ogledov

"Meja je fizično odvečna"

Multimedijski urbani festival
1/10
Maša Lancner
Danes o umetniškem oblikovanju torte in okraskih za steklo, jutri o preživetju kljub krizu in pomanjkanju rednih zaposlitev ... V Novi Gorici in Gorici se te dni lahko udeležite multimedijskega urbanega festivala In/Visible cities.

V Novi Gorici in Gorici je ta teden multimedijski urbani festival In/Visible cities, kjer sodeluje tudi v Londonu živeča slovenska umetnica Eva Sajovic. “Eva se v svojem umetniškem ustvarjanju osredotoča na socialno angažirane projekte s posebnim poudarkom na marginalnih skupnostih oziroma skupnostih, ki so izpostavljene procesom spreminjanja,” pravijo organizatorji.

“Obiskovalca spremlja pestro dogajanje na vsakem koraku. Številni obiskovalci so si že ogledali različne inštalacije, performense ter obiskali delavnice, se odvijajo v mestnem središču - Piazza Vitoria, Via Rastello, Trgovski dom ...” pravi sodelavka pri projektu Maša Lancner. Danes se dogajanje seli tudi na trg Evrope, ki združuje Gorico in Novo Gorico.

Poslovni objekti so prazni 

Projekt Eve Sajovic Age of Plenty raziskuje spremembe, ki se izvajajo v mestnih in geografskih območjih v okolici Gorice in Nove Gorice, kjer je v zadnjem obdobju zaznati povišano brezposelnost. “Številni poslovni objekti so prazni in mnoga podjetja se zapirajo. Meja med mestoma ni samo porozna, temveč fizično odvečna. Projekt raziskuje, na kakšen način se danes manifestira meja, ki je nekoč fizično ločevala ti dve mesti,” opisujejo organizatorji. Dodajajo, da sta bili še pred samo 25 leti ti dve mesti ločeni z železno zaveso in hladno vojno. Če je bila na eni strani brezposelnost znan pojav, pa je bil le-ta na drugi strani popolnoma tuj. “Namen projekta je omogočiti domačinom, da spregovorijo na temo dela, brezposelnosti in vlogi javnih prostorov ter raziskovati načine za izkoriščanje razpoložljivega socialnega kapitala s pomočjo sodelovanja in skupnosti,” pravijo.

Projekt je sestavljen iz fotografskih in zvočnih instalacij, ki so postavljene na glavnih ulicah v Gorici in Novi Gorici. Istočasno se odvijajo številne prostovoljne interesne dejavnosti in delavnice, ki jih vodijo lokalna združenja, obrtniki in ustvarjalci.

Danes ob 17.00 bo v bivši Železnini Krainer v goriški ulici Rastello delavnica Nici Sugar Lab, kjer bo oblikovalka tort Nicoletta Gobbo udeležencem predstavila način, kako ustvariti torto s sladkorno pasto. Istočasno bosta Daniele Scurti in Nastasia Končina poučevala otroke in odrasle, kako narediti okras na steklu. Jutri bodo posamezniki predstavili svoje izkušnje, kako preživeti krizo brez stalne službe, ogledali si boste lahko gledališko delo na temo brezposelnosti, dogajanje bo pestro vse do nedelje. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.