Slovenija
54999 ogledov

Meja sneženja se bo spustila še nižje: To nas čaka do 1. maja

Aprilsko vreme Profimedia
Od jutri naprej bo nekoliko lepše, v četrtek in petek bomo prehodno pod območjem visokega zračnega pritiska, ki pa bo ob koncu tedna oslabelo. V petek znova dež, potem znova topleje.

"Ko sem pogledal vremenske karte za naprej, sem videl precejšnjo negotovost tja do prvomajskih praznikov," je zapisal vremenoslovec Gregor Skok na portalu Ciklon.si / Srednjeročna napoved.

Po njegovem bo danes precej deževen dan, temperature pa okoli 10 stopinj Celzija, "kar je precej pod dolgoletnim povprečjem." Najprej bo dež zajel osrednjo in popoldne in zvečer tudi zahodno in južno polovico Slovenije. Meja sneženja bo na vzhodu na okoli 800m, drugod nad 1200m. V noči na sredo pa se bo spustila še nižje…Zvečer bo na Primorskem zapihala burja, najvišje temperature bodo med 7 °C in 12 °C, na Primorskem do 17 °C.

Od jutri naprej bo nekoliko lepše, v četrtek in petek bomo prehodno pod območjem visokega zračnega pritiska, ki pa bo ob koncu tedna oslabelo."

"In s tem se bo začelo verjetno daljše obdobje nestabilnega vremena, ki sem ga omenil že v zadnjem zapisu. Od zahoda se nam bo približal višinski ciklon in nekaj dni vplival na vreme pri nas. To bodo obdobja sončnega vremena z občasno spremenljivostjo in dežjem." 

V petek zjutraj se bo dež od jugozahoda prehodno razširil nad večji del države. Popoldne bo še nastalo nekaj ploh. Ob koncu tedna bo predvsem nad zahodno polovico Slovenije povečana verjetnost za krajevne padavine. V začetku naslednjega tedna pa bo verjetnost za padavine predvidoma nekoliko manjša. Postopno bo topleje, ob koncu obdobja bodo temperature okoli 20 °C.

Od 22. do 27. aprila

Na Agenciji za okolje RS ( Arso) so zapisali, da se bo v petek iznad zahodnega Sredozemlja nad Italijo pomaknil ciklon, ki se bo nato hitro oslabel. "Od sobote do ponedeljka bo nad zahodno Evropo plitev ciklon, ki se bo nato pomaknil nad srednjo in naprej nad vzhodno Evropo. K nam bo dotekal nekoliko toplejši zrak." 

Spremenljivo vreme s popoldanskimi plohami bo po izračunih ba vremenskem portalu Ciklon.si trajalo tja do srede 27.aprila, ko se bo vremenska slika nekoliko izboljšala. "Toda vprašanje je kaj bo kazalo čez nekaj dni, saj vemo da je vreme napovedati ob taki sliki za več kot 5 dni naprej zelo težko," so zapisali. Ob izjemnem pritisku na severni pol iz pacifiške in atlantske strani bo tam nastal izrazit greben... To pomeni da lahko pričakujemo spust polarne zračne mase proti jugu, kako izrazit bo bomo pa še videli," je zapisal Skok. 

Slednje pomeni, da bi lahko bilo vreme za prvomajske praznike znova nestabilno, tudi precej deževno. Kot rečeno, je tako daleč težko napovedovati. 

 

 

Komentarjev 42
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 16:50 19.april 2022.

    Temu se reče globalno segrevanje.

  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 14:23 19.april 2022.

    Nam že zarad luke stalno zbijajo zračni tlak....da je nivo morja višji in da ladje lažje vplujejo v zaliv.

  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 14:20 19.april 2022.

    Največja prevara hudiča je bila v tem,da je ljudi prepričal,da ne obstaja.