Slovenija
38 ogledov

Meja sneženja že nižja

Uradno odprtje sezone načrtujejo 18. decembra, če pa bodo snežne razmere dopušča Žurnal24 main
Ponekod po Sloveniji še vedno sneži, v nižinah bo treba na sneg še počakati. V prihodnjih dneh bo topleje.

V višje ležečih krajih po Sloveniji še vedno sneži, med drugim je pobelilo tudi Rateče in Lisco. Višina snežne odeje na Kredarici je 65 centimetrov, na Voglu 40, v Ratečah 15, v Vojskem 11 in v Lisci 7 centimetrov. Iz Agencije RS za okolje so sporočili, da je snežna meja trenutno na okoli 500 do 700 metrov nadmorske višine.

"Menda je snežilo tudi na Kočevskem, toda trenutno nimamo nobenih podatkov o tem, na kateri nadmorski višini," je povedal dežurni prognostik, ki je dejal, da bodo padavine danes ponehale. Včeraj in danes ponoči pa je snežilo tudi ponekod na Koroškem. "V centru v Črni se je dež sicer mešal s snegom, toda snežilo je po okoliških hribih," so sporočili iz Občine Črna na Koroškem.

"Konkretno je snežilo nad 700 metrov. Nad pet centimetrov snega je zapadlo na Ribniškem Pohorju nad 800 metrov, v okolici Slovenj Gradca nad 700 metrov, nad 1000 metrov nadmorske višine pa je približno tri centimetre snega. Na področju Kranja je včeraj snežilo v Kranjski Gori nad 800 metrov, na Vršiču je zapadlo 50, na Jezerskem 30, Ljubelju pa 25 centimetrov snega," je povedal Roman Černivec iz Direkcije RS za ceste.

V torek in sredo dopoldne bo na Primorskem burja na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrost okoli 90 km/h.

V prihodnjih dneh bo topleje
"V prihodnjih dneh bo vreme suho, v petek zvečer bo začel k nam dotekati topel zrak," je povedal prognostik, ki je dodal, da je letošnji oktober po temperaturah pod povprečjem. "Letos je oktober zagotovo hladnejši, kot je dolgoletno povprečje," zaključuje.

V sredo bo vreme pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 1, v alpskih dolinah do -6, na Primorskem do 4, najvišje dnevne od 5 do 10, na Primorskem do 13 stopinj C. Tudi v četrtek bo pretežno jasno, v petek pa malo topleje.

V Avstriji sneg že povzroča težave
Na avstrijskem Koroškem se zaradi snega soočajo s težavami v prometu. Ponekod je zapadlo več deset centimetrov snega, med drugim pa so ovirane cestne povezave s Slovenijo. Zgodaj zjutraj je bila zaradi novozapadlega snega oziroma podrtih dreves zaprta cesta čez prelaz Jezersko, zaradi česar so morali vozniki ubrati pot preko prelaza Ljubelj, kjer pa je bila – tako kot tudi čez prelaz Korensko sedlo – obvezna uporaba snežnih verig.

Lesna dolina (Lesachtal) v okrožju Šmohor, ki leži na skrajnem jugozahodu Koroške, je zaradi dreves, ki so se pod težo snega podrla na ceste, odrezana od preostanka dežele. Za zdaj je tako dostopna le preko Vzhodne Tirolske. Zapadlo je okoli 40 centimetrov snega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.