Slovenija
8 ogledov

Meje se konec leta poslavljajo

Dragutin Mate BOBO Žurnal24 main
Notranji ministri EU so sprejeli sklep, da je vseh devet kandidatk za schengensko širitev, med njimi tudi Slovenija, pripravljenih na odpravo nadzora na svojih notranjih mejah EU.

Formalna odločitev bo sicer sprejeta na zasedanju 6. decembra, po glasovanju o širitvi v Evropskem parlamentu, ki bo 14. novembra. Kot je po odločitvi dejal slovenski notranji minister Dragutin Mate, vstop v schengenski prostor za slovenske državljane pomeni "novo vrednoto potovanja znotraj evropskega prostora brez mejne kontrole. Za nas je odprtost meja še posebno pomembna zaradi manjšin, ki jih imamo v vseh treh državah," je še izpostavil minister in dodal, da bo schengenska širitev prispevala "k sožitju ljudi na tem mejnem prostoru".

Pripravljenih vseh devet kandidatk

Večji del Evrope – od Baltika do Velike Britanije bo od 21. decembra brez meja. © iStockphoto

 
"Vse države so pripravljene, za širitev ni nobene ovire," je poudaril Mate. Ministri so namreč potrdili oceno schengenske evalvacijske skupine, da so vse kandidatke za vstop v schengen izpolnile vse pogoje, tako glede fizičnega varovanja meje kot tudi za uporabo schengenskega informacijskega sistema. Obstaja "enotna politična volja, da se schengenski prostor širi," je povedal Mate. Sicer pa so se ministri tudi strinjali, da je naslednja prioriteta vzpostavitev schengenskega informacijskega sistema druge generacije SIS II , ki bo omogočil še kakovostnejšo izmenjavo podatkov. Zaradi zamud pri oblikovanju SIS II se je devet kandidatk na informacijski sistem priključilo ob pomoči alternativnega sistema SIS I za vse. SIS II naj bi bil po načrtih vzpostavljen do konca leta 2008.

Praznovanje ob odpravi meja 22. 12.
Slovenija bo odpravo nadzora na notranjih mejah Evropske unije praznovala 22. decembra popoldne na mejnem prehodu Škofije na glavni cesti med Trstom in Koprom, je danes v Bruslju ob robu zasedanja notranjih ministrov razkril minister Dragutin Mate. Praznovanje na slovensko-italijanski meji bo zadnja postaja med načrtovanimi štirimi slovesnostmi – slavje se bo začelo v baltskih državah, nadaljevalo pa na meji med Češko, Nemčijo in Poljsko ter na meji med Avstrijo, Madžarsko in Slovaško.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.