Slovenija
86 ogledov

Mekina zmagal, Dnevnik ga mora vzeti nazaj

Igor Mekina je sodišču dokazal, da so ga pri Dnevniku odpustili protizakonito. ( Žurnal24 main
Nekdanji urednik in novinar pri časopisni družbi Dnevnik Mekina je dobil tožbo, potem ko so ga pri istoimenskemu časniku po aferi diplomatska pošta odpustili iz službe. Zdaj ga morajo vzeti nazaj.

Igor Mekina je januarja 2008 v Dnevniku objavil članek, v katerem je objavil dele zapisnika o pogovoru med slovenskimi in ameriškimi diplomati. Iz zapisnika so bili razvidni interesi in zahteve ZDA do Slovenije kot predsedujoče svetu EU po priznanju Kosova kot neodvisne države. Istega dne pa je odlomke iz omenjene depeše objavil tudi srbski časnik Politika, pri katerem je novinarske prispevke objavljala Svetlana Vasović Mekina, žena Mekine.

Takratni odgovorni urednik Dnevnika Miran Lesjak je zaradi prepričanja, da je Vasović Mekinova dokumente za svoj članek dobila od svojega moža, proti Mekini sprožil postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

"Gledala mu je čez rame"
Mekina se je odločil za tožbo, pri tem pa je sodišče sledilo njegovim argumentom, da ženi ni dal kopije depeše, saj je do dokumenta prišla prek lastnih virov. Mekina je trdil, da je bil Lesjak v stikih z njegovo ženo in je vedel, da ima lasten dokument, ki ga bo objavila. Lesjak je sicer trdil, da mu je Mekina povedal, kako mu je žena med pisanjem članka gledala čez ramo. Zato je Lesjak menil, da je Mekina zavajal tako Dnevnikovo uredništvo kot javnost.

Sodišče je menilo drugače, zato bo Mekina znova dobil službo pri svojem nekdanjem delodajalcu. Dobil naj bi tudi nadomestilo za izgubljene dohodke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.