Slovenija
22 ogledov

Memorandum sprošča napetost s Hrvaško

Ljubljanska banka
1/12
Pixsell
Vesel sem, da smo sporazum podpisali brez mentorjev, je na gradu Mokrice ob podpisu memoranduma glede vlog Ljubljanske banke (LB) dejal Janez Janša. Hrvaški premier Zoran Milanović pa je izrazil upanje, da že čez dve leti in pol meje med državama ne bo več.

Slovenski in hrvaški premier Janez Janša in Zoran Milanović sta danes podpisala memorandum, s katerim vladi soglašata, da bosta vprašanje prenesenih deviznih vlog Ljubljanske banke rešili v okviru nasledstva. Hrvaška bo ustavila sporne sodne postopke proti LB in NLB, Slovenija pa ratificirala hrvaško pristopno pogodbo z EU.

Pred podpisom memoranduma, napisanega v angleškem jeziku, sta se Janša, ki opravlja tekoče posle premierja, in Milanović sestala še na razgovorih.

Janša: Dokaz zrelosti obeh strani

Pred novinarji sta oba izrazila zadovoljstvo nad današnjim dogovorom. Janša je dejal, da memorandum, ki ga mora sicer potrditi še DZ, odpravlja še zadnjo oviro pred vstopom Hrvaške v EU. Izrazil je tudi zadovoljstvo, da sta državi do sporazuma prišli "brez mentorjev", kar po njegovem mnenju dokazuje zrelost obeh držav. Pomembno se mu zdi tudi, da sporazum ni bil podpisan "zadnje ure" pred vstopom Hrvaške v EU. Dodal je, da bo bistveno lažje reševati vprašanja nasledstva, ko bodo tudi druge države Balkana vstopale v EU, saj so vprašanja "takšne narave, da je rešitev v interesu vseh".

Milanović pa je dejal, da mu je žal, ker Ljubljanske banke že 20 let ni več na Hrvaškem, saj je bila to po njegovih besedah spoštovana banka, katere komitenti so bili tudi člani njegove družine. Dodal je, da upa, da bo meja med državama dokončno padla čez dve leti in pol po vstopu Hrvaške v schengenski sistem.

Ni še končna rešitev, le zamrznitev

V dokumentu sta državi zapisali, da bosta vprašanje prenesenih deviznih vlog poiskali na podlagi sporazuma o nasledstvu, in sicer priloge C tega sporazuma, ki določa, da naslednice nekdanje Jugoslavije vprašanje jamstva federacije za stare hranilne vloge rešijo na pogajanjih pod okriljem Banke za mednarodne poravnave (Bis).

Zavezali sta se, da bosta čim prej našli celovito rešitev tega vprašanja, zato bosta aktivno pristopili k nadaljevanju pogajanj pod okriljem Bisa. Do končne rešitve bo Zagreb zagotovil mirovanje vseh sodnih postopkov, ki potekajo glede prenesenih vlog v imenu vlade na hrvaških sodiščih, pa tudi, da ne bodo sproženi novi.

Slovenska vlada pa se v memorandumu zavezuje, da bo nemudoma v državnem zboru sprožila postopek za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU s ciljem, da se ratifikacija izvede čim prej.

Vsi zadovoljni

Predsednika Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Ivo Josipović, sta v skupnem sporočilu izrazila zadovoljstvo ob današnjem podpisu memoranduma o Ljubljanski banki. Prepričana sta, da bo to dejanje omogočilo slovensko ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU v Sloveniji. Predsednika sta napovedala, da se bosta kmalu po ratifikaciji pogodbe srečala v Zagrebu.

Da je zadovoljen s podpisom je dejal tudi zunanji minister Karl Erjavec: "Zlasti pa sem zadovoljen, ker je podpisano natančno tisto, kar sva se s hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić dogovorila na februarskem srečanju na Otočcu."

Komentarjev 1
  • dragec 10:21 11.marec 2013.

    memorandum - dogovorili se, da se bodo dogovarjali, pa še dva šalabajzerja - en v odhodu, drugi, ki bo še v tem letu odšel