Slovenija
9 ogledov

Mencinger: Krize finančnega se rešujejo v javnem sektorju

Jože Mencinger Saša Despot
Krize v Sloveniji bo konec, ko se bomo nanjo navadili, je ob uvodu v sejem Kapital 2012 opozoril ekonomist Jože Mencinger. Predsednik uprave NLB v odstopu Božo Jašovič je pojasnil, da je Slovenija kot kolesar, ki izgublja hitrost in s tem ravnotežje, zato potrebuje pospešek.

Slovenija je v veliki meri uvozila krizo, ki je izbruhnila zaradi nebrzdanega razvoja finančnega sektorja v letih globalne konjunkture, meni ekonomist Jože Mencinger. Kriza je nastala v finančnem sektorju, reševanje finančnih ustanov in odpravljanje posledic krize pa je pripeljalo do rasti zadolženosti držav. Zdaj se te težave rešujejo v javnem sektorju in "kar smo si skuhali, bomo počasi pojedli," je dejal ob uvodu v sejem Kapital 2012.

Gantar za korenitejše korake

Tudi prvi mož KD Group Matjaž Gantar je opozoril, da se je slovensko gospodarstvo zadolževalo preveč, krivda pa je tako na podjetjih kot na bankah. V Sloveniji ne rešujemo dovolj učinkovito problema prezadolženosti podjetij, razdolževanje pa povzroča upad gospodarske dejavnosti, je opozoril. Gantar predlaga bodisi po načelu slabe banke ali skladov za prestrukturiranje, možno rešitev pa vidi tudi v preoblikovanju terjatev v kapital, pri katerem bi morala po njegovi oceni sodelovati tudi država. "Rešil nas ne bo nihče, rešili se bomo sami, sami pa bomo tudi propadli," je posvaril.

"Banke znotraj že imajo neke vrste slabe banke"

Predsednik uprave NLB v odstopu Božo Jašovič je trenutne razmere ponazoril z metaforo, da je Slovenija kot kolesar, ki izgublja hitrost in s tem ravnotežje, zato potrebuje pospešek. Pričakuje, da bo ta pospešek za banke in podjetja v obliki novega kapitala vendarle prišel in da se bo razvoj obnovil.

Slovenski bančni sistem ima po njegovih besedah za 5,5 milijarde evrov slabih posojil, kar je 11 odstotkov bilančne vsote bank. Pojasnil je, da so banke navznoter že oblikovale neke vrste slabe banke. Pri dilemah o oblikovanju slabe banke na ravni celotnega sistema se je po njegovih besedah treba vprašati, kdo bo to financiral, saj ob odsotnosti nekoga zunaj bank, ki bi te slabe naložbe odkupil, v njej na vidi smisla. Strinja pa se, da je treba razrešiti težave s slabimi posojili, saj sanacije bančnega sistema ne bo brez novih poslov.

"Zadnja leta nova faza privatizacije"

Kriza je prinesla nove izkušnje, ki so bile za nekatere slabe, za druge pa tudi dobre, je povedal predsednik uprave Unicredit Banke Slovenija v odhodu France Arhar. Ob očitkih bankam, da ne sodelujejo dovolj pri reševanju podjetij v težavah, je spomnil, da je šla Slovenija v zadnjih letih skozi novo fazo privatizacije, pri čemer novi lastniki v ta projekt niso prispevali veliko lastnih sredstev. Lastniki privatiziranih podjetij pa zdaj pričakujejo solidarnost vseh.

V tej luči kot zgrešenega ocenjuje tudi pristop k večji regulaciji finančnega sistema in stalnemu zaostrovanju kapitalskih zahtev, saj se varnost na trgu zagotavlja tudi z zaupanjem in poštenjem ter dobrim upravljanjem s tveganji. Spoštuj pogodbe in stvari bodo normalno delovale, je dejal.

Komentarjev 4
  • babi 11:47 19.april 2012.

    Mencinger bodi tiho, svetuješ Zokiju, spadaš pa na smetišče zgodovine. Kaj ti bodo vzeli poleg penzije...mogoče nagrado, ki jo dobiš na SAZU? In takšni se oglašajo, ki imajo polno rit, gobezdajo in trosijo neumnosti, namesto da bi bili tiho. Realni ...prikaži več sektor je svoje plačal s krvjo, takšni krvosesi kot si ti, pa se ne odlepijo od državnega korita.

  • sonckasta 11:45 19.april 2012.

    Če ste pametni in želite dobro svoji družini, si naredite že sedaj načrt oz. možne scenarije konec leta. V naši familiji je odločitev padla včeraj zvečer. HB imamo možnost oddaje naše neprimičnine ter začasne selitve v tujino.

  • mr.big 11:05 19.april 2012.

    Mencinger tiho bodi. Sediš v nadzornem svetu Adrie, ki je do grla zapufana !! in se ne naredi popolnoma nič-vsake nekaj mesecev pridete po državni denar. Plača v NS Adrie pa ni manjša od 4000 eur !!!!!!