Slovenija
192 ogledov

Menedžerji brišejo hipoteke

Žurnal24 main
Merkur. Član uprave se je že rešil hipoteke zaradi prevzema, drugi še ne.

Merkurjevi menedžerji, ki so za prevzem zastavili tudi svoje osebno premoženje, so že začeli izbris hipotek s svojih hiš. Član uprave Milan Jelovčan se je tako konec marca že rešil hipoteke, je razvidno iz zemljiške knjige. Pri Hypo Alpe-Adria-Bank je bil zadolžen za 1,5 milijona evrov.

Izplačalo bi se vezati posojilo.
Računica. Hypo Bank je Merkurjevim menedžerjem za posojilo zaračunala šestmesečni euribor s pribitkom 1,3 odstotka. To trenutno znese 2,29-odstotne obresti. Enoletna vezava pri Factor Banki prinese 3,8-odstotne obresti. Če bi Čelesnik dano posojilo vezal za eno leto, bi bila pozitivna razlika obresti 23 tisoč evrov.

Izplačali, poplačali
Spomnimo; sredi maja so Finance poročale, da so si Merkurjevi menedžerji marca iz Merfina, družbe, prek katere so prevzeli Merkur, izplačali 13 milijonov evrov dividend. Nekdanji član uprave Goran Čelesnik, ki se je v začetku marca sprl z Binetom Kordežem in zapustil njegovo upravo, ima na hiši še vedno hipoteko za 1,5-milijonsko posojilo, prav tako pa je še vedno vpisan kot družbenik Merfina. Kordež hipoteke na svoji hiši ni imel, saj je zastavil svoje dobro ime.

Le en šef divizije s hipoteko
Med tremi direktorji divizij ima hipoteko za 551 tisoč evrov le Gregor Krajnik. Direktor divizije Big Bang Bojan Knuplež je v Merfin vložil enak znesek kot Krajnik, vendar hipoteke na hiši, kjer ima stalno prebivališče, nima. Darko Gregorič, šef divizije Mersteel, hipoteke prav tako nima, vendar je njegov vložek v Merfin desetkrat manjši kot delež Krajnika in Knupleža. Izbrali smo tudi enega od izvršnih direktorjev. Toni Lojen, izvršni direktor veleprodaje, ima na svoji hiši hipoteko za pol milijona evrov.

Ni nujno odplačilo vsega
“Konkretna posojila so osebna stvar posameznika, ki je ne moremo komentirati. Generalno pa velja, da je obseg zavarovanj odvisen od višine kredita. Ko posameznik ustrezen del kredita odplača, določeno zavarovanje ni več potrebno,” so pojasnili v službi za stike z javnostmi Merkurja. Na vprašanje, ali sta tudi Čelesnik in Lojen vložila zahtevo za izbris hipoteke, pa so odgovorili, da “osebnih zadev ne razkrivata”.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.