Slovenija
12 ogledov

Menedžerji z enim dolarjem plače

Google vse bolj vdira na Applovo področje. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V obdobju grozeče ekonomske recesije direktorji nekaterih ameriških korporacij skupaj z delavci zategujejo pas. Izplačujejo si simbolične plače.

John Mackey, ustanovitelj in direktor trgovske verige Whole Foods, pravi da premore dovolj premoženja. V bodoče namerava shajati le z enim dolarjem letne plače. Skromnost Mackeya med ameriškimi menedžerji še zdaleč ni edini primer. Podobno ravnajo tudi direktor Yahooja, Googla, Aplle-Bossa in mnogih drugih podjetij.

Bele vrane med črnimi
Zgoraj navedeni varčevalno naravnani menedžerji so v ameriški gospodarski eliti bolj ko ne bele vrane. Pred kratkim predstavljena lestvica najvišjih menedžerskih dohodkov, ki jo vsako leto objavi New York Times, priča o precejšnji grabežljivosti ameriških šefov podjetij, ki si tudi v časih pojemajočega gospodarske rasti režejo debel kos pogače, medtem ko vodijo restriktivno politiko delavskih plač.

Koristoljubna varčevalnost
Vseno je treba pripomniti, da so menedžerji, ki so zavezali k delu za simbolično plačo, zavaravali svojo eksistenco. Mackey denimo premore precej delnic svojega podjetja, ki jim zadnje mesece cena lepo rase; spodoben je tudi dividendni donos. Pri tem ni nepomembno, da je dividendni donos obdavčen le po15 odstotni stopnji, medtem ko je moral Mackey od svoje prejšnje visoke plače odvajati državi celih 35 odstotkov.

Podobno kalkulira tudi Steve Jobs, predsednik uprave Appla. Jobs, ki je v Guinessovi knjigi rekordov naveden kot najslabše plačani menedžer na svetu, si svojo dolarsko letno plačo nadomešča s t.i. delniškimi opcijami, Nadzorni svet mu zauspešno delo vsako leto pokloni znatno število delnic podjetja, ki so, kot smo že omenili, davčno bolj ugoden vir prihodka kot plača.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.