Slovenija
143 ogledov

Menjava iz kun v evre prek dolarja

Bančne kartice Boštjan Tacol
Menjalni tečaj iz kun v evro je v primeru plačila s kartico ali dviga na bankomatu na Hrvaškem odvisen od dolarja.

Naš bralec je na Hrvaškem plačeval in dvignil denar s kartico Maesto. Presenetila ga je razlika v tečaju, po katerem so kune preračunane v evro. Pri dvigu na bankomatu 28. julija je bil tečaj 7,73 kune za evro, ob plačilu na bencinski črpalki teden dni kasneje pa 7,48. Zanimalo ga je, ali se je tečaj toliko spremenil ali banka za dvige uporablja drugačen tečaj kot za plačila s kartico.

Na NLB, katere komitent je, so pojasnili, da se dvig gotovine in nakupi na prodajnih mestih obračunavajo po enakih tečajih, ki so veljavni v trenutku obdelave transakcije. "Gre za tečaje mednarodnih kartičnih sistemov, ki se lahko spreminjajo tudi večkrat na dan," pravijo.

Preračun prek dolarjev

Kadar poraba ni v evrih, se preračun iz valute porabe najprej po nakupnem tečaju opravi v ameriške dolarje, tako dobljeni znesek pa se po prodajnem tečaju pretvori v evre. "Referenčni menjalni tečaji so lahko za posamezne plačilne transakcije, opravljene istega dne, različni," pojasnjujejo v NLB. Dodajajo še, da se upošteva tečaj v trenutku obdelave v kartičnih sistemih Mastercard ali Visa in ne na datum izvršitve transakcije, ta dva datuma pa sta praviloma različna.

S kartico ali na banko

V Raiffeisen banki na Hrvaškem bi, za primerjavo, za sto evrov dobil 748 kun, v Sloveniji 746 kun, menjalnice pred enim od mejnih prehodov na slovenski strani pa ponujajo 730 kun za sto evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.