Slovenija
907 ogledov

Menjava kadrov se nadaljuje, prihajata dve novi imeni

Slovenska vojska Anže Petkovšek Vojaški čevelj Slovenske vojske.
V Slovenski vojski in na Nacionalnem preiskovalnem uradu dobivajo novo vodstvo.

Načelnik generalštaba Slovenske vojske (SV) Robert Glavaš je izdal ukaz za zamenjavo poveljnika sil SV generalmajorja Mihe Škerbinca. Na njegov položaj bo z avgustom imenoval svojega aktualnega namestnika generalmajorja Romana Urbanča, poroča spletni portal 24ur.com. Informacije so za portal potrdili tudi v Slovenski vojski.

Kot so v SV pojasnili za portal, s 1. avgustom prihaja do redne kadrovske menjave. Generalmajor Škerbinc bo v prihodnje dolžnost opravljal v okviru Generalštaba Slovenske vojske, so še sporočili iz SV.

Škerbinc je bil v preteklosti že razrešen s položaja poveljnika poveljstva sil SV, nato pa se je na položaj vrnil kmalu po nastopu tretje vlade Janeza Janše marca 2020. Škerbinca je aprila 2019 na predlog takratne načelnice generalštaba Alenke Ermenc razrešil minister za obrambo Karl Erjavec v mandatu vlade Marjana Šarca. Razrešen je bil brez posebne obrazložitve, oziroma zato, ker je Ermenčeva izgubila zaupanje vanj. Pravi razlog naj bi bilo Škerbinčevo domnevno širjenje informacij o zdravstvenem stanju Ermenčeve. Erjavec je med razlogi za zamenjavo omenjal tudi nočno streljanje z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku.
Urbanča je predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor nedavno, ob dnevu SV iz brigadirja povišal v čin generalmajorja.

Poveljstvo sil SV je najvišje operativno poveljstvo vojske in je tisto, ki izdaja ukaze vsem enotam in poveljstvom SV.

Avtocestna policija | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Petra Grah Lazar se poslavlja z vrha NPU

Vodenje Nacionalnega preiskovalnega urada namesto Petre Grah Lazar prevzema dosedanji vodja preiskav Boštjan Mlačnik, so danes sporočili iz policije. Do kadrovske spremembe prihaja tudi v službi generalnega direktorja policije na generalni policijski upravi, kjer je dosedanjega vodjo Igorja Lambergerja nasledil Uroš Lepoša iz vodstva policije.

Kot so na policiji zapisali v sporočilu za javnost, sta bila dosedanji vodja službe generalnega direktorja policije Igor Lamberger in dosedanja direktorica Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Petra Grah Lazar premeščena v vodstvo Generalne policijske uprave na mesti policijskih svetnikov. Med drugim bosta opravljala naloge s področja reševanja zaostankov pri preiskovanju kaznivih dejanj, predvsem s področja gospodarske kriminalitete na policijskih upravah, in glede na ugotovitve pripravljala strategije za njihovo odpravo, so sporočili s policije.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav se je v torek odločil tudi za spremembe v samem vrhu policije in v njeno vodstvo premestil dosedanjega namestnika generalnega direktorja policije Stanislava Vrečarja, ki bo poleg ostalih nalog zadolžen za iskanje rešitev pri odpravljanju administrativnih ovir in iskanje organizacijskih rešitev za učinkovitejše delo v posameznih enotah.

"V. d. generalnega direktorja policije tako sestavlja ekipo najožjih sodelavcev, ki jim zaupa in s katerimi bo lahko skupaj uresničeval najpomembnejše cilje policije pri zagotavljanju visoke stopnje varnosti," še sporočajo iz policije. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
  • jakec42 08:01 30.junij 2022.

    Mi imamo več generalov kot ameriška vojska,da o drugih častnikih ne govorimo,počasi jih bo več kot vojakov.res smo banana republika!

  • Avatar Leon
    Leon 19:39 29.junij 2022.

    Vsa takšna politična preigravanja v SV govorijo o nezaupanju v vojsko ,da bi branili svojo domovino za ceno lastnega življenja .Predstavljajo del politične klike kot se je že pokazalo leta 1994 s poskusom vojaškega prevzema oblasti . Med glavnimi krivci ...prikaži veči za takšno stanje je Borut Pahor .