Slovenija
240 ogledov

Predčasna menjava na vrhu SDH

Novice: Predčasna menjava na vrhu SDH - SDH Anže Petkovšek
Uprava SDH bo dobila novega predsednika.

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) jes predsednikom uprave SDH Janezom Žlakom sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata. Mandat mu preneha 31. avgusta 2022, so sporočili. 

Nadzorni svet je nominacijski komisiji že naložil, da izvede vse potrebne aktivnosti za imenovanje novega predsednika uprabe SDH. 

Janez Žlak je po sklenitvi sporazuma povedal: "SDH sem vodil skozi hitro spreminjajoče gospodarske razmere, ki so vplivale na rezultate upravljanja portfelja SDH, vendar smo kljub zahtevnim okoliščinam uspeli izpolniti pričakovanja in preseči postavljene cilje upravljanja v letu 2021. Preko izdanih priporočil, priročnika za nadzorne svete in posodobitev kodeksa upravljanja smo v zadnjem obdobju bistveno nadgradili in izboljšali prakse korporativnega upravljanja, prav tako pa preko izraženih pričakovanj v LNU družbe spodbujali k trajnostnem poslovanju in zeleni transformaciji. Izpeljali smo tudi pomembne projekte na področju strategije turizma in z odločitvami podpirali strateške družbe pri uresničevanju svojih ciljev. Verjamem, da ima institucija močne strokovne temelje za nadaljnji razvoj in uspešnost upravljanja ter da so zagotovljeni primerni pogoji za nadaljnje dobro delo uprave. Ob zaključevanju mandata se za sodelovanje zahvaljujem vsem najpomembnejšim deležnikom SDH, s katerimi smo ves čas gradili konstruktivne odnose in jih vključevali v naše delo". 

Prvo četrtletje slabše kot lani

Nadzorni svet je obravnaval spremembe v sestavi komisij nadzornega sveta, ki se je zaradi odpoklicev dveh članov nadzornega sveta s strani državnega zbora, sestal v tri članski zasedbi. 

Za novega namestnika predsednice NS in predsednika nominacijske komisije je imenoval Janeza Vipotnika, za novega predsednika revizijske komisije Ivana Simiča, za novo članico komisije za tveganja pa Karmen Dietner

Obravnavali so informacijo o upravljanju kapitalskih naložb, s pregledom rezultatov portfelja v prvem četrtletju 2022. Donosnost portfelja v upravljanju SDH je v prvem kvartalu letošnjega leta znašala 3,7 %, kar je za 2 odstotni točki manj, kot v enakem obdobju lani (5,7 %). Razlog za nižjo donosnost je slabo poslovanje skupine HSE, zaradi zelo slabe hidrologije, in slabi rezultati elektrodistribucijskih družb, kar je posledica ukrepov vlade za blažitev energetske draginje, ki so tem družbam občutno znižali prihodke v obdobju od februarja do aprila letošnjega leta. Večina preostalih najpomembnejših družb v portfelju SDH je v prvem četrtletju poslovala dobro in v skladu oziroma nad načrti za leto 2022.

Po trenutnih ocenah bodo v letu 2022 izplačila dividend presegla prvotne načrte za to leto. Tako bo predvidoma skupaj izplačanih za 198,3 mio EUR dividend, oziroma za 8 % več od načrtov iz LNU (182,8 mio EUR).

Nadzorni svet se je seznanil s končnim poročilom Odvetniške pisarne Ulčar & partnerji, d. o. o. o opravljenem neodvisnem pravnem pregledu postopkov imenovanja generalnega direktorja družbe Pošta Slovenije, d. o. o. in glede na izsledke pregleda izrazil pričakovanje, da bo uprava SDH sprejela ustrezne ukrepe.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.