Slovenija
22124 ogledov

Velika novost, tega vam operaterji ne smejo več računati

Slovenija 260.11.2013 mobilno omrezje, mobitel, mobilna telefonija, ilustracija; Saša Despot
Danes začenja veljati novi zakon o elektronskih komunikacijah, ki potrošnikom prinaša več ugodnosti.

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah prinaša več ugodnosti za končne uporabnike, gospodarstvo in družbo. ''Kompleksen sistemski zakon je podlaga za prihodnje projekte na področju pospeševanja procesa digitalizacije Slovenije in strateškega povečanja dostopnosti informacijsko-komunikacijskih tehnologij,'' je ob sprejetju zakona sporočila Služba Vlade RS za digitalno preobrazbo.

Pomembno novost predstavlja konec zaračunavanj neposrednih stroškov med prenosom telefonske številke od enega k drugemu operaterju. 

Najpozneje v letu dni bo vzpostavljen sistem javnega obveščanja in opozarjanja, ki bo v primeru naravnih in drugih nesreč omogočal obveščanje in hitro opozarjanje ljudi, ki se nahajajo na prizadetem območju. Najbolj ranljivim skupinam bo odslej omogočeno dostopanje do posebnih cenovnih opcij in paketov komunikacijskih storitev, vzpostavljena pa je tudi pravna podlaga, ki bo s shemami bonov za povezljivost spodbujala dostop prebivalstva do hitrega podatkovnega prenosa podatkov in večje uporabe elektronskih storitev.

Visokozmogljiva omrežja tudi v bolj odročne kraje

Zakon bo omogočil nadaljnjo širjenje in povečal možnost uporabe visokozmogljivih omrežij po vsej Sloveniji. ''To se bo doseglo z zakonskimi določbami o poizvedovanju po tržnem interesu operaterjev za graditev omrežij, ki bodo omogočala prenosno hitrost vsaj 100 Mb/s, in predvideno nadaljnjo uporabo javnih sredstev za graditev visokozmogljivih omrežij na območjih, kjer operaterji nimajo tržnega interesa,'' so sporočili iz službe za digitalno preobrazbo.

Okrepila se bo varnost komunikacijskih omrežij in storitev, operaterjem pa bo zagotovljena večja regulatorna predvidljivost in varnost njihovih investicij, saj se bodo radijske frekvence za brezžične širokopasovne elektronske komunikacijske storitve podeljevale za 20 let namesto dosedanjih 15 let. ''To bo hkrati tudi podlaga za pričakovano povečanje naložb v peto generacijo mobilnih omrežij 5G,'' so sporočili iz službe, ki bo nosilec urejanja prostora za področje načrtovanja javnih komunikacijskih omrežij in pripadajoče infrastrukture, kar bo prispevalo k poenotenju pogojev za graditev javnih komunikacijskih omrežij v prostorskih aktih in hkrati omogočilo upoštevanje vidika elektronskih komunikacij pri umeščanju večjih gradbenih projektov v prostor.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • tlacan 15:52 10.november 2022.

    Mogoče bi lahko speljali visokozmogljiva omrežja tudi v stara mestna jedra in samo na podeželje. Živim namreč v centru mesta 200 m od pošte in že 15 let čakam optiko. Trenutno sem pri Telekomu a grem k prvemu, ki napelje optiko.