Slovenija
3657 ogledov

Menjava varovalke: takšna je cena

<slovenija> 29.12.2008 elektrika, elektricna omarica, glavno stikalo, MH, Boštjan Tacol
Koliko bo stalo popravilo varovalke, je odvisno od tega, ali vam pregori v rednem delovnem času elektro podjetja.

"Za zamenjavo glavne varovalke bi morala plačati skoraj 50 evrov," nas je opozorila bralka. 

Na Elektru Ljubljana so pojasnili, da gre za tipsko storitev po ceniku, katere cena je enaka po vsej Sloveniji. Cenik predlaga sistemski operater distribucijskega omrežja (Sodo), potrdi pa Agencija za energijo. Zamenjava obračunske varovalke tip D tako stane 34 evrov, tip NV pa 38 evrov, izven rednega delovnega časa pa je storitev dobrih 12 evrov dražja.

Dodajajo, da varovalka le redko nima predvidenega roka trajanja in ne odpove zaradi dotrajanosti, skoraj brez izjeme pa je razlog za izpad varovalke uporabnik. 

Glavnina razlogov za odpoved na strani uporabnika

"Odpoved varovalke je praviloma posledica napake na interni instalaciji uporabnika ali prekomernega odjema glede na izdano soglasje za priključitev na merilnem mestu, to je glede na priključno moč," so pojasnili na Elektru Ljubljana in dodali, da so dolžni storitev zaračunati skladno s cenikom, v določenih primerih pa je treba zamenjati celo dve ali tri varovalke. 

Primeri, ko varovalka odpove zaradi napak na omrežju, so izjemno redki, pravijo, gre pa za primere strel oziroma "atmosferske razelektritve na ruralnih območjih". A na strele se boste težko izgovarjali v primeru izpada varovalke, saj "v teh redkih primerih pride do odpovedi varovalk pri večjem številu uporabnikov na istem nizkonapetostnem izvodu," pojasnjuje Elektro Ljubljana.

Kaj vse vključuje storitev zamenjava obračunske varovalke, si lahko ogledate spodaj. 

dezurni@zurnal24.si

http://www.zurnal24.si/konrad-kustrin-parkiranje-invalidi-kazen-clanek-257094
Komentarjev 16
  • košbor 14:13 07.december 2016.

    Ta je dobra da bi sami menjal varovalke. Pa najbrž bi dal malo večje noter da bo sigurno držal. Ko pa bo kakšnega majstra streslo do konca bo pa jok in stok kako se je to lahko zgodilo. Kupiš "uro" ...prikaži več (najbrž je to števec el. en.) enkrat. Ko poteče čas in je potrebno zamenjati števec zaradi umerjanja je pa to brezplačno, a ne? Pri komunali je treba vsakih 5 let kupiti nova števca za vodo, da ti obračunajo vodo po števcu drugače plačaš pavšal po osebi.

  • Ludvik Miholic 15:42 06.december 2016.

    zakaj vsaj omarica bi mogla biti odprta tako je vsaj na svedskem in od omarice so moji stroski do omarice pa od elektro torej kdo komu krade

  • Ludvik Miholic 15:38 06.december 2016.

    to je slovenska kraja kupis omarico kupis uro potem te prisilijo da podpises da je vse v lasti elektro naprimer Maribor potem ti omarico zaklenejo ce do okvare pride nemores menjat varovalko ker omarica ni tvoja ne nije tako vse ...prikaži več do omarice bi mogla stroske nositi elektro podjetje tako je vsaj na svedskem ali naj ti dajo kluc od omarice jas bi se tozil vse do bruselja ker je to goljufija in kaj lahko pricakujes od slovenije nic drugo kot goljufijo