Slovenija
15837 ogledov

Menjava žarnic: Bruselj s septembrom prepoveduje halogenke

Žarnica
1/2
Po prepovedi prodaje klasičnih žarnic, se želi Evropa znebiti še halogenskih, ki so še do nedavnega veljale za varčne. Prihodnost je torej izključno v LED razsvetljavi.

Po prepovedi prodaj žarnic z žarilno nitko, na evropskem tržišču od 1. septembra dalje ne bo več mogoče kupiti niti halogenskih žarnic, ki jih je večina gospodinjstev uporabljala po prepovedi klasičnih žarnic.

Nova pravila seveda ne pomenijo, da morajo gospodinjstva na vrat, na nos zamenjati vse žarnice. Prepoved velja za proizvodnjo halogenskih žarnic, trgovine pa jih bodo lahko še prodajale, dokler jih bodo imele na zalogi.

Glavni vzrok za prepoved prodaje žarnic je njihov zelo slab izkoristek energije. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V praksi to pomeni, da boste na policah trgovin še nekaj časa videvali tudi halogenske žarnice, jih pa bodo v bližnji prihodnosti povsem izpodrinile LED svetilke.

Prepoved predstavlja šesto fazo evropske direktive EU 244/2009, s katero Bruselj že več kot devet let poskuša evropske potrošnike preusmeriti na energetsko bolj učinkovito razsvetljavo.

Prepoved halogenk bi morala sicer začeti veljati že pred dvema letoma, a so se številna evropska združenja pritožila, češ da je LED razsvetljava predraga, zato so prepoved prestavili na september 2018.

Halogenske žarnice namreč porabijo le desetino manj elektrike od klasičnih žarnic z žarilno nitko, imajo pa tudi bistveno krajšo življenjsko dobo kot LED svetilke, ki bi morala ob pravilni uporabi nemoteno delovati tudi do 30 let.

Eden glavnih očitkov LED žarnicam je, da je njihova svetloba zelo hladna, poleg tega pa so tudi krepko dražje.

V Bruslju priznavajo, da je njihova cena višja, a odgovarjajo, da se bo prihranek kompenziral v manjši porabi elektrike in daljši življenjski dobi žarnice.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 31
  • Zara_Corlette 07:54 18.avgust 2018.

    Moja zadnja plača je bila 5300 evrov za 10 ur na teden na spletu...... Prijateljica moje sestre ima v povprečju 22.000 evrov že več mesecev in dela približno 30 ur na teden...... Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko ...prikaži več sem poskusil..... Potencial prii tem je neskončen..... To je tisto, kar počnem . ........ ➥➥➥➥➥ www.Internet43.Com

  • McClain 23:48 17.avgust 2018.

    kreteni bruseljski blesavi.

  • Silva Drevensek 22:20 17.avgust 2018.

    ja kaj se te grejo toti butli,opet interes nekoga in mi temu sledimo kot ovčke