Slovenija
43 ogledov

Merc: Za naše otroke hrvaščina

Za slovenske otroke bi bilo laže, če bi se najprej učili hrvaščino, je prepričan Žurnal24 main
V jutrišnjem tiskanem Žurnalu24 pišemo: Bela knjiga vzgoje in izobraževanja. Med predlogi tudi obvezni tuji jezik že v drugem razredu.

Jeziki. Bela knjiga, ki jo šolsko ministrstvo napoveduje za konec pomladi, naj bi prinesla tudi obvezen tuji jezik, in sicer že v drugem razredu devetletke, so včeraj izvedeli ravnatelji osnovnih šol na tradicionalnem srečanju v Portorožu.

“Uvajati tuji jezik v razvojnem obdobju otroka, ko nista do konca razvita ne govorni aparat ne pojmovni svet v lastnem jeziku, je do otrok nesramno,” predlog zavrača Dušan Merc, ravnatelj Osnovne šole (OŠ) Prule v Ljubljani. Kot pravi, primerjava z Nizozemsko ni umestna, saj nizozemščina prav tako kot angleščina ali nemščina spada med kentumske jezike. “Slovenščina pa je satemski jezik in za naše otroke bi bilo primerljivo, če bi se učili katerega od slovanskih jezikov,” dodaja.

Starši so zadovoljni
Marjeta Petelin Zadnik, mati 14-letnice z OŠ Trnovo, pa je z zgodnjim uvajanjem tujega jezika zadovoljna: “Prvi dve leti to še ni bilo resno učenje, ampak videli smo, da so se učitelji lepo potrudili z našimi otroki.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.