Slovenija
48 ogledov

Mercator bi prevzel Laško

Mercator protest Saša Despot
Iz uprave Mercatorja so sporočili, da nameravajo prevzeti Pivovarno Laško. Viri blizu Mercatorja: Namera o prevzemu je resna.

Avtorji ameriške ponudbe?

"Proces se razvija odlično in profesionalno. Naša ponudba je še vedno aktualna in ostajamo v procesu," se je na napoved prevzema, ki bi blokirala prodajo Mercatorja Agrokorju, odzval podpredsednik Agrokorja Ivan Crnjac.

„Prevzemna namera Mercatorja danes je le dokaz, da prav Mercator stoji za manipulativno prevzemno namero ameriškega nabiralnika včeraj, saj je moral pridobiti dovolj časa, da odda "bolj verodostojno" namero. Zanimivo bi bilo pogledati telefonsko komunikacijo nekaterih prisotnih na seji Laškega, ko je že vse izgledalo, da bo prodaja Mercatorja potrjena, pa je bilo treba postopek nekako ustaviti,“ se šušlja pri virih, ki poznajo Agrokor.

V Laškem potrdili

O svoji nameri je Mercator že obvestil Agencijo za trg vrednostnih papirjev, urad za varstvo konkurence, upravo Pivovarne Laško in njene delavce.

V Pivovarni Laško so potrdili, da so se seznanil z informacijo o nameri prevzema, ki jo je posredovala družba Mercator.

Kot je Mercator zapisal v sporočilu, bi s strateško povezavo s Pivovarno Laško "ustvarili pozitivne ekonomske in finančne učinke", med drugim so izpostavili "prestrukturiranje skupine Pivovarna Laško z namenom zagotavljanja njene finančne stabilnosti in povečanja poslovne učinkovitosti" in "dolgoročno sodelovanje na področju proizvodnje izdelkov trgovske znamke Mercator".

Še en stop za prodajo

Pivovarna Laško ima sicer v lasti 23,3 odstotkov Mercatorja. V grobem: po objavljeni nameri za prevzem družba, ki je tarča prevzema, ne more prosto razpolagati s svojim premoženjem.

V tem primeru to pomeni, da Pivovarna Laško svojega deleža v Mercatorju ne bi mogla prodati  Agrokorju.

Jutrijšnjo sejo nadzornikov Pivovarne Laško, na kateri naj bi sprejeli dokončno odločitev o prodaji, pa so odpovedali danes popoldan. Ponudba Agrokorja za nakup 52,10-odstotnega deleža Mercatorja sicer velja do konca leta.

Mercatorju bi lahko uspelo

Da bi bila prevzemna ponudba lahko resna, kaže dejstvo, da bi Mercator prevzem lahko izpeljal. Pivovarna Laško ni na borzi vredna niti 96 milijonov evrov, Mercator pa je v prvih devetih mesecih v razvoj maloprodajne mreže vložil 85 milijonov evrov in imel še 28 milijonov evrov dobička.

Da gre le za manever, da se prepreči prevzem, pa kaže dejstvo, da je Žiga Debeljak marca Ivico Todorića, prvega moža Agrokorja, v pismu poučeval, da vertikalna integracija (da ima trgovec v lasti tudi proizvodnjo) zmanjšuje konkurenčnost in razvojno sposobnost podjetja ter mu svetoval, naj trgovine proda Mercatorju, sam pa se posveti proizvodnji in predelavi hrane. Zdaj pa v vertikalno integracijo rine sam.

Ostali bi jim dolgovi Laškega

"Iz zornega kota Mercatorja oziroma njegovih delničarjev bi bil prevzem Laškega sporen. Prvič, ker bi tako dobili tudi 400 milijonov evrov dolgov pivovarne. Drugič zato, ker takšen prevzem ni zapisan v Mercatorjevi strategiji. In tretjič, ker je zdaj že povsem jasno, da Agrokorjevega prevzema ne bo. IFC in EBRD ne bosta šla v sovražno okolje," meni Andraž Grahek iz KD Skladov.

S prevzemom bi lahko Mercator "spravil na varno 25 odstotkov svojih delnic, ki so zdaj v lasti Laškega", vendar pa bi breme prevzema nosili Mercatorjevi delničarji. Laško je namreč pred stečajem, razen če se ne bo poslovanje zelo popravilo ali če ne bo temeljitega reprograma dolgov. Morebitni Mercatorjev prevzem Laškega bi bil takšno dejanje, kot so jih nekoč počeli Laščani.

Sanjski scenarij

Sanjski finančni scenarij za Laško bi bil, da plača prevzem tudi z lastnimi delnicami, potem pa proda pivovarniški del Laškega in tako dobi denar za poplačilo precejšnjega dela dolgov Pivovarne Laško, ostanejo pa mu Mercatorjeve delnice, ki so zdaj v lasti Pivovarne Laško, razmišlja Grahek.

Četrtinski lastnik samega sebe

Uprava Pivovarne Laško mora zaradi prevzemne ponudbe Mercatorja soglasje za prodajo dobiti na skupščini delničarjev, ki jo je treba sklicati vsaj en mesec pred izvedbo, prodajo pa mora potrditi tri četrtine navzočih delničarjev.

Če Mercator res prevzame Pivovarno Laško, bo postal lastnik četrtine samega sebe, kar pomeni, da bi se delež glasovalnih pravic ostalih lastnikov povečal.

Komentarjev 3
  • Franc Bukovec 21:47 22.december 2011.

    Važno je, da se Mercator ne proda Todoriću, ki ga briga za slovensko proizvodnjo hrane.

  • privat 20:23 22.december 2011.

    nimajo denarja za merkatorjeve delavce pa bi še kupovali..?? Ja tudi nemogoče je mogoče v Sloveniji!!!

  • mirko 18:56 22.december 2011.

    To sem se že jaz dolgo spraševal, zakaj se delnice Mercatorja ne ponudijo v odkup vsem slovenskim državljanom ?