Slovenija
30 ogledov

Mercator bo odpustil od 800 do 1.000 ljudi

Mercator je za laščane dolgoročna naložba. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Mercator je zabredel v težave. Izgubo so pridelali predvsem tuji trgi. Odpustili naj bi od 800 do tisoč ljudi.

Včeraj smo pisali, da je skupina Mercator leto 2012 sklenila s 104 milijoni evrov izgube. Tolikšna izguba je po besedah predsednika uprave družbe Tonija Balažiča v največji meri posledica enkratnih odpisov, ki nimajo vpliva na denarni tok.

Kot pravi Balažič, so "rezultati odsev resne situacije, v kateri se je znašel Mercator". Opozoril je, da je makroekonomska situacija v regiji resna, saj se zmanjšuje BDP držav, kupna moč pada, manjša se nakupna košarica, obiski so pogostejši, nakupi pa manjši.

Delo naj bi izgubilo od 800 do tisoč ljudi

Zaradi slabega vodenja bo v skupini letos delo izgubilo od 800 do 1.000 ljudi. Števila zaposlenih pa ne bodo zmanjševali le v Sloveniji, ampak tudi na tujih trgih, ki jih zapuščajo, na dodatne prihranke pa računajo tudi pri pridruževanju hčerinskih družb. Medtem v trgovinah števila zaposlenih ne nameravamo zmanjševati, saj skoraj vse poslujejo pozitivno. "Je pa res, da bomo morali več vložiti v prenovo srednjih in manjših trgovin, predvsem pa v prenovo logistike," je dejal Balažič v intervjuju za časnik Finance.

Za slabo poslovanje krivo podcenjevanje diskontnih trgovin

Eden izmed razlogov, da je Mercator izgubil skoraj 30-odstotni tržni delež, je po mnenju Balažiča predvsem počasno in neustrezno odzivanje na odpiranje diskontnih trgovin, ki so jih na začetku podcenjevali. "Mercator v osnovni dejavnosti še vedno dela dobro. Slabše je v neosnovnih dejavnostih in na nestrateških trgih. Tu smo, skupaj z valutnimi razlikami pri dinarju, pridelali več kot 40 milijonov evrov izgube. Govorim o M Tehniki, Modiani, M Energiji, Albaniji in Bolgariji. Osnovna dejavnost na vseh strateških trgih, v Sloveniji, Srbiji, BiH in Črni gori, kljub zahtevnim razmeram še vedno deluje dobro. Težava pa je tudi Hrvaška, kjer moramo sprejeti bolj strukturne ukrepe," je za časnik izpostavil predsednik uprave.

Dokapitalizacija za zdaj ne bo potrebna

Poleg tega pa je Mercator obremenjen z odplačevanjem posojil. Dokapitalizacija naj sicer ne bi bila potrebna, se pa bodo dogovorili z bankami, kako naprej.

Komentarjev 16
  • Alvoxy 21:40 31.januar 2013.

    "Je pa res, da bomo morali več vložiti v prenovo srednjih in manjših trgovin, predvsem pa v prenovo logistike." Ne, res?? Skrajni čas, ker stanje v manjših in srednjih trgovinah je obupno, kar se tiče urejenosti in ponudbe. Cene pa ...prikaži večpa tako vemo da so najvišje. Konkurenca (Tuš in druge) veliko več dela na tem. Sicer pa je njihov problem res tudi to, da hočejo vse in preveč...dejavnosti od A do Ž, v nobeni pa se ne dela tako kot bi se moralo...

  • gec 16:15 30.januar 2013.

    vanč,mrki in ostali pametnjakoviči,ne trosite neumnosti tu gor.kakšne dolgove je jankovič pustil v mercatorju???če bi to bilo res ga šrot in janša nebi zjebala...mislim,da bi vidva morala šrota in janeza vprašati,kje je denar...ja???

  • naj_pojasnim 15:21 30.januar 2013.

    nc cudnega, ce majo cist napacne ljudje na pozicijah.