Slovenija
17 ogledov

Mercator bo presegel magično mejo

Mercator Nik Rovan
V Skupini Mercator so lani zabeležili za dobro petino manj čistega dobička. Debeljak to pojasnjuje z zaostrenimi razmerami v lanskem letu. Za letos Mercator načrtuje triodstotno rast prihodkov.

Lansko leto je bilo težko, je povedal predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak. Predvsem so se razmere poslabšale v drugi polovici leta. Nižji dobiček je Debeljak pojasnil z zaostrenimi razmerami v lanskem letu. 

Za letos je napovedal triodstotno rast prihodkov, skupina Mercator pa naj bi tako že presegla magično mejo tri milijarde evrov prihodkov.

Dividendna politika ostaja nespremenjena. Uprava bo tako skupščini predlagala izplačilo dividend v višini 4,5 evra za delnico, je pojasnil Debeljak.

Minus le na Hrvaškem

Glede poslovanja Mercatorja na tujih trgih je Debeljak dejal, da imajo negativne poslovne rezultate le na trgu Hrvaške, "kar se vleče že več let".

O lanski akviziciji podjetja En plus, s katerim so se razširili v segment prodaje goriva, Debeljak napoveduje: "Na parkirnih mestih centrov bomo ponudili tudi gorivo, odprli bomo pet takih servisov, sami pa bomo oskrbovali tudi našo floto tovornjakov."

Kakšni so rezultati brez prevzemov na posameznih trgih, Debeljak ni želel razkriti.

"4,5 evrov na delnico se nam glede na razmere zdi ustrezna dividenda. Gospodarski načrt za letos je realen, bo pa leto 2012 najtežje leto do zdaj," pa Debeljak odgovarja, ali niso letošnji plani Mercatorja nemara premalo ambiciozni. O morebitnem povezovanju z Agrokorjem v nasprotno smer, prvi mož Mercatorja meni, da "tu nimam kaj komenirati, tu ni nobenih sprememb."

Več prihodkov, manj dobička

Kot smo že poročali v ponedeljek, je Mercator lani zabeležil za 22,5 odstotka manj čistega dobička, to je 23,5 milijona evrov.

Sicer skupina beleži rast prihodkov od prodaje na 2,9 milijarde evrov, kar znaša 5,3 odstotka več kot leta 2010.

Tudi na tujih trgih so dosegli rast prihodkov – v Srbiji, na Hrvaškem, v BiH in Črni gori, v Bolgariji in Albaniji. Ob takšni rasti se je delež prihodkov, ustvarjenih v tujini, povečal na 42,3 odstotka, navajajo v Mercatorju, ki je konec lanskega leta na ravni skupine na sedmih trgih zaposloval 24.266 ljudi, od tega 12.034 v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.