Slovenija
24 ogledov

Mercator je vroč kostanj

Žurnal24 main
Politika. Menda se ogreva, da bi delež v Mercatorju prodajala tudi NLB.

V nekaterih krogih vladajoče politike se menda ogrevajo za idejo, da bi se prodaji zaseženih delnic Mercatorja pridružila tudi NLB. Dobro obveščeni vir o tem dvomi, saj bi se morale strinjati vse banke, ki so podpisale dogovor o skupni prodaji.

Spomnimo, skupno prodajo so že napovedale banke, ki imajo skupaj dobro petino Mercatorja. Če bi se jim pridružila še državna NLB, ki ima v lasti dobrih deset odstotkov našega največjega trgovca, bi bila naprodaj slaba tretjina, včeraj na borzi vredna okrog 220 milijonov evrov. Morebitni kupec celotnega paketa bo moral objaviti ponudbo za prevzem in vsem delničarjem ponuditi odkup delnic po enaki ceni, kot bi jo iztržile banke.

V NLB pravijo, da poslovnih odločitev ne komentirajo, dodajajo pa, da delež v Mercatorju ni strateška naložba in so jo pripravljeni po primerni ceni prodati. Spomnimo, že julija so objavili javno zbiranje ponudb, kupce pa je sama iskala tudi Unicredit banka. Na oba poziva se je odzvala Kapitalska družba (Kad). “Zanimali smo se za manjšinski delež,” je potrdil predsednik uprave Kada Boštjan Jamnik in dodal, da ves čas proučujejo naložbene priložnosti na trgu.

Viri iz vrst politike omenjajo še možnost, da bi kupec hkrati dokapitaliziral Mercator, tako da bi ta dobil denar za morebitne prevzeme ter bi bil prevzemnik in ne tarča. Mercator je sicer že začel postopke za 20-odstotno dokapitalizacijo. Statut pa določa, da lahko uprava s soglasjem nadzornega sveta prednostno pravico obstoječih delničarjev izključi le, če se z novoizdanimi delnicami plača deleže v podjetjih, s katerimi se Mercator strateško poveže.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.