Slovenija
33 ogledov

Mercator: na črnem seznamu zaradi študenta

“Študentje, ki so za našo hišo delali februarja, bodo dobili plačilo do konca ap Žurnal24 main
Mercator se je na črnem seznamu delodajalcev, ki kršijo delovnopravno zakonodajo, znašel zaradi študenta, ki si ni pravočasno zagotovil nove študentske napotnice.

Gre za zadevo iz leta 2008, ko si študent, ki je pri najboljšem sosedu delal prek študentske napotnice, ob začetku novega študijskega leta ni uspel pravočasno zagotoviti nove, zato je dan ali dva delal brez napotnice, so sporočili iz Mercartorja.

"To je ugotovila inšpekcija in Mercator oglobila. Ob tem poudarjamo, da si v Mercatorju kot družbeno odgovornem podjetju in zaradi velikega obsega dela prizadevamo povsem spoštovati zakone, posebej delovnopravno zakonodajo. Menimo, da ne bi bilo prav, da bi ta primer brez vednosti, za kaj sploh gre, kar postavili ob bok resnim kršitvam delovnopravne zakonodaje," so zapisali v Mercatorju.

614 kršitev delodajalcev

Zavod za zaposlovanje RS je včeraj objavil seznam delodajalcev, ki kršijo delovnopravno zakonodajo. Na njem so podatki o 614 kršitvah delodajalcev na dan 30. junija 2011, za katere je zavod od inšpektorata za delo v zadnjih dveh letih prejel informacijo o pravnomočno ugotovljenih prekrških.

Tem delodajalcem je prepovedano zaposlovanje in delo tujcev za eno, dve ali tri leta od pravnomočnosti prekrška. Največ, dobra polovica, je bilo kršitev predpisov glede izplačevanja plač, dobra tretjina pa se nanaša na kršitve predpisov s področja preprečevanja zaposlovanja in dela na črno.

Komentarjev 1
  • Franc Bukovec 11:45 04.avgust 2011.

    ta seznam je tudi ena bedarija. Ne morete v isti koš metat podjetja, katera so po neki banalnosti na tem seznamu, kot je sedaj Mercator z drugimi, ki namerno in redno kršijo zakonodajo na tem področju. Verjetno mu niso na ...prikaži več vrlem študentskem servisu razložili, kakšne so njegove dolžnosti (kot delavca - kaj prinesti od dokumentacije k delodajalcu) ali pa se je zlagal, da ima svojo napotnico (pa je ni imel) in potem taki primerki praktično izsiljujejo delodajalce. Takšnih lenuhov in iskalcev problemov je kar dosti v Sloveniji, zato bi bilo morda po drugi strani potrebno narediti seznam, črno listo posameznikov, ki "iščejo" težave samo zaradi tega, da lahko kasneje izsiljujejo delodajalca zaradi majhnih napakic, ki se pripetijo.