Slovenija
37 ogledov

Mercator nad Merkurjeve trgovine

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Družba Merfin, v kateri so menedžerji Merkurja, in Mercator sta danes podpisala pismo o nameri, na podlagi katerega naj bi Mercator odkupil vse trgovine Merkurja.

Iz Mercatorja so sporočili, da bi s to povezavo Skupina Mercator postala vodilni trgovec s tehničnim blagom v celotni regiji Jugovzhodne Evrope.

Divizija Merkur, ki je del Skupine Merkur, ima 43 trgovskih centrov v štirih državah (30 v Sloveniji in 13 zunaj Slovenije) ter 20 franšiznih prodajaln (18 v Sloveniji in dve v tujini). Nosilni znamki omenjene divizije sta MerkurDom in MerkurMojster.

V Mercatorju obljubljajo, da bodo v primeru povezave ohranili vse blagovne znamke divizije Merkur, "saj gre za močne in uveljavljene blagovne znamke, ki jih dobro poznajo potrošniki na vseh trgih, kjer so prisotne".

Stoodstotni prevzem Merkurja
Mercator bi tako postal stoodstotni lastnik družbe Merkur, ki pa bi bila pred tem preoblikovana tako, da bi skupaj s svojimi odvisnimi družbami na trgih v tujini obsegala le sredstva in obveznosti divizije Merkur, ostala sredstva in obveznosti pa bi bila predhodno izločena, so sporočili iz Mercatorja.

"V okviru morebitne strateške povezave je kot del kupnine predvidenih tudi do deset odstotkov novih delnic družbe Mercator, d. d., ki bi bile ob potrebnem soglasju nadzornega sveta družbe izdane iz odobrenega kapitala v skladu s statutarnimi določbami družbe Mercator, d. d."

Prevzem zaključen do konca junija
Pri največjem slovenskem trgovcu ob tem pričakujejo, da bodo do konca junija zaključili vse postopke poslovnega, pravnega, finančnega in davčnega skrbnega pregleda trgovske divizije Merkur. "Morebitna transakcija pa bo tudi predmet presoje Urada Republike Slovenije za varstvo konkurence," so še zapisali v Mercatorju.

Z ohranitvijo Merkurja in njegove dejavnosti se tudi status večine zaposlenih v Merkurju s spremembo lastništva ne bi spremenil, seveda pa bi nadaljnji razvoj potekal v okviru Skupine Mercator. Predvideno je, da Merkur ostane samostojno podjetje v okviru Skupine Mercator.
Uprava družbe Merkur, d. d.
V prodajo zaradi krize
Ugibanja, da naj bi Mercator prevzel večji del Merkurja, se v javnosti pojavljajo že nekaj mesecev, razlogi za to pa so slabo poslovanje družbe iz Naklega in dolgovi, ki jih ima družba Merfin zaradi prevzema Merkurja.

Iz Merkurja so sporočili, da so se za takšno spremembo lastništva odločili, da bi "zadostili vsem pritiskom, zaradi katerih lastništvo tudi širšega kroga vodilnih zaposlenih danes ni več sprejemljivo in zaželeno".

Vodilni v družbi so se namreč leta 2007 odločili za menedžerski odkup podjetja, saj so bile za to ugodne tudi gospodarske razmere. Z nastopom gospodarske krize pa so se razmere poslabšale.

Merkur bo tako po prevzemu divizije Merkur s strani Mercatorja še naprej ostal lastnik divizije Mersteel z metalurško dejavnostjo in divizije Big Bang z dejavnostjo maloprodaje potrošne elektronike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.