Slovenija
28 ogledov

Mercator očitno prodajajo na lepe oči

Mercator Nik Rovan
Osnutek prodajnega sporazuma med lastniki Mercatorja in Agrokorjem kaže, da je slovenski konzorcij prodajalcev zelo radodaren do hrvaškega podjetja in bi eno leto shajali brez evra kupnine, Agrokorju pa praktično pušča proste roke, kaj bo počel s podjetjem. Hrvaški mediji o poslu previdnejši - Janković ga utegne ustaviti.

Dokumenti, ki so jih pridobili pri Dnevniku, kažejo, da prodajni konzorcij na čelu z Novo Ljubljansko banko ni zaščitili niti lastnih interesov, še manj pa interesov drugih, vključno zaposlenih, na katere bi prodaja največjega slovenskega trgovca vplivala.

Slovenska lobista Hrvatom svetujeta, kako iztržiti čim več

Časnik v današnji izdaji piše, da  v zakulisju pospešeno tečejo usklajevanja zadnjih podrobnosti sporazuma o prodaji Mercatorja. Tako Pivovarna Laško kot druge banke lastnice naj bi pobudo glede prodaje popolnoma prepustile v roke Novi Ljubljanski banki. Osnutek sporazuma pa dokazuje, da so prodajalci podlegli pritiskom Agrokorja in njegovih svetovalcev, med katerimi naj bi bila najbolj dejavna Dean Čendak iz Publikum Holdinga in Tomaž F. Lovše iz Diners Slovenija.

Osnutek sporazuma tako v nasprotju z zahtevami vodstva Mercatorja, da mora Agrokor s partnerji pod grožnjo visokih sankcij dati zelo jasne zaveze za zaščito interesov družbe in zaposlenih, vsebuje le ohlapne zaveze s terminologijo "po najboljših močeh", ki bi jih Agrokor po mnenju Dnevnika lahko nekaznovano kršil.

Predvsem obljube, zavez pa ni

Agrokor naj bi tako ohlapno in brez predvidenih sankcij obljubil, da nihče od zaposlenih v Sloveniji v treh letih ne bo odpuščen iz poslovnih razlogov, podobno ohlapna je tudi zaveza, da bo v treh letih povečal plače in druge koristi zaposlenim v Sloveniji. Domačim dobaviteljem je Agrokor pripravljen obljubiti le, da bi v skladu z običajnimi komercialnimi pogoji okrepil poslovanje z njimi in da jih ne bi diskriminiral ali jih oviral.

Sedež Mercatorja naj bi v Sloveniji ostal najmanj pet let, blagovna znamka Mercator pa naj bi obstajala vsaj deset let, pri čemer za kršitev teh zavez zopet ni predvidena nobena sankcija.

Prav tako so prodajalci od Agrokorja za primer spodletelega poskusa prevzema namesto zahteve po bančni garanciji pristali na to, da Agrokor plača največ pet odstotkov vrednosti kupnine, torej okoli 20 milijonov evrov. Kako visoka bo kupnina za najmanj 75-odstotni delež v Mercatorju, sicer še ni jasno.

Komentarjev 7
  • elipsa 13:02 12.december 2011.

    bankirji nehajte se hecat. če mislite prodajat, dajte vsaj po pameti, ne pa takole na lepe oči. denar na mizo pa naj kupi kdor hoče. če pa nima denarja, pa naj se pobere

  • franceljtancelj 07:32 11.december 2011.

    V Sloveniji se splača samo gobezdanje in nič delat.

  • pepe 13:19 10.december 2011.

    Voliš eno, voliš drugo, BANDA ostaja! Kako dolgo bomo še prenašali??? Treba bo na cesto, TOTAL RAZ_UKAT VSE, V NULO!!! pa začet znova.