Slovenija
14 ogledov

Mercator postavil pogoje za prodajo

Mercator Nik Rovan
Nadzorni svet Mercatorja je na današnji seji potrdil pogajalska izhodišča za sklenitev dveh dogovorov, ki sta pogoj za sodelovanje pri podpori aktivnostim za prodajo večinskega deleža trgovske družbe.

Pred prodajo večinskega deleža trgovske družbe morajo biti namreč ustrezno zaščiteni vsi ključni interesi skupine Mercator.Tako naj bi sklenili dogovor med Mercatorjem in zainteresiranim konzorcijem kupcev v sestavi Agrokor, EBRD, IFC in One Equity Partners, s katerim konzorcij prodajalcev večinskega paketa delnic družbe vodi ekskluzivni postopek pogajanj, ter dogovor med Mercatorjem in konzorcijem prodajalcev, ki vodijo postopek prodaje večinskega paketa delnic družbe.

Ker sta Mercator in Agrokor, ki je večinski oz. vodilni partner zainteresiranega konzorcija kupcev, največja konkurenta v regiji in ker bi v skladu s trenutno znano strukturo transakcije Mercator postal odvisna družba koncerna Agrokor, je sklenitev obeh dogovorov predpogoj za sodelovanje družbe Mercator pri podpori prodajnim aktivnostim, so po seji sporočili iz Mercatorja.

Nadzorniki so upravo zadolžili, da v roku najkasneje treh delovnih tednov na podlagi potrjenih pogajalskih izhodišč opravi pogajanja z obema skupinama predvidenih podpisnikov in o izidu pogajanj poroča nadzornemu svetu na naslednji seji, ki je sklicana za 2. decembra.

Prodajajo 52,10 odstotka

Dogovor z zainteresiranim konzorcijem kupcev je glede na značilnosti potencialne transakcije predvsem namenjen zaščiti interesov skupine Mercator, in sicer na področju finančne trdnosti, delovnih mest in pravic zaposlenih, ustreznih jamstev, varovanja zaupnosti in drugih proceduralnih vidikov. Urejal pa bo tudi Mercatorjeve obveze v zvezi s podporo prodajnemu postopku.

Dogovor s konzorcijem prodajalcev pa je namenjen predvsem zaščiti interesov skupine Mercator na področju odprave tveganj refinanciranja finančnih obveznosti in s tem povezanih tveganj, pojasnjujejo v Mercatorju.

Skupaj 52,10 odstotka Mercatorja prodajajo Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding, Nova Kreditna banka Maribor, Nova Ljubljanska banka (NLB), Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska. Omenjeni delničarji so junija letos podpisali sporazum o skupni prodaji trgovskega podjetja, prodajni postopek pa zaupali banki ING iz Londona.

Dogovor o pogajanjih velja do konca leta

Omenjeni delničarji Mercatorja so 17. oktobra prejeli štiri nezavezujoče ponudbe za večinski delež Mercatorja, od tega tri s strani finančnih investitorjev ter eno s strani mednarodnega konzorcija kupcev pod vodstvom hrvaškega podjetja Agrokor, v katerem so še EBRD, IFC in sklad One Equity Partners.

Prodajalci so 27. oktobra upravo Mercatorja obvestili, da se bodo na podlagi prejetih nezavezujočih ponudb pogajali ekskluzivno s konzorcijem kupcev pod vodstvom Agrokorja. Prejšnji teden pa so sporočili, da bodo poskušali zaključiti posel s konzorcijem kupcev pod pogoji, ki so zanje sprejemljivi in hkrati ščitijo interese Mercatorja. Dogovor o ekskluzivnih pogajanjih z Agrokorjem, enim od štirih interesentov za nakup, velja najdlje do 31. decembra in se lahko podaljša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.