Slovenija
14 ogledov

Mercator prodati najboljšemu

Sindikati zahtevajo usklajevanje plač s cenami življenjskih potrebščin. Žurnal24 main
Sindikati so zgroženi nad prodajo Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Prodaja je po njihovem mnenju netransparentna in ne obljublja nič dobrega. Državo pozivajo, naj prevzame aktivno upravljavsko vlogo.

Mercator se prodaja "kot zadnja vreča krompirja na trgu", je danes na novinarski konferenci Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ugotavljal izvršni sekretar zveze Lado Rožič. Po njegovem prepričanju bi prodaja služila le peščici ljudi, ki bi si z njo zagotovila dobiček. Prodaja se odvija prek "prijateljskih vezi, dogovorjenih na eksotičnih potovanjih". Če se bo tudi dejansko zgodila, pa bodo razkrili, za katera imena gre, obljublja Rožič.

"Na žalost ne verjamemo nikomur več," je poudaril Rožič, še posebej pa zaupanja ne uživa NLB. "Predsednik uprave Božo Jašovič in član uprave David Benedek igrata čudno igro, ki jo poznamo iz primera prodaje (Bošku, op. p.) Šrotu. Konzorcij bank, za katerim se skrivata, želi delež v lasti Pivovarne Laško ob izdatni pomoči člana nadzornega sveta Pivovarne Laško Petra Groznika prodati Agrokorju ne glede na to, ali bo imel Agrokor denar ali ga bo zbiral par let," je na podlagi neuradnih informacij, ki jih imajo sindikati, ugotavljal Rožič.

Zagotovil je še, da sindikati nikakor ne branijo nacionalnega interesa, pač pa gre zgolj za ekonomski interes. Lastnik mora biti odgovoren in se odgovorno vesti. "Veseli bi bili, če bi prišel s Hrvaškega kupec, ki bi prinesel denar, ne pa tak, ki bo podjetje izčrpaval," pravi.

Sindikat poziva upravo Mercatorja

Uprava Mercatorja je sicer pripravila izhodiščno besedilo dogovora, s katerim bi uredila razmerja s konzorcijem prodajalcev, ki poleg finančne stabilnosti vključuje tudi omenjene predloge, povezane z zaščito pravic zaposlenih. Ker tem predlogom slabo kaže, pa se bo sindikat zelo kmalu obrnil na upravo Mercatorja z zahtevo za pogajanja o spremembi podjetniške kolektivne pogodbe. Vanjo bi vnesli omenjena določila, obenem pa določili, da se pogodba v prihodnjih 10 letih ne sme spremeniti.

Protestirali bodo pred vlado

Sicer pa to ni edino sindikalno orožje. Za torek ob 11. uri so napovedali protest pred vlado. Zahtevajo tudi, da se iz dogovorov izključi dikcija odpuščanja, opredeli pa naj se zaveza, da je vsako delovno mesto vredno 50 tisoč evrov in da morajo kupci za vsako delovno mesto zagotoviti bančno garancijo, oblikovano v posebnem skladu, vrednem 500 milijonov evrov.

Če tega ne bo, bo šel sindikat še korak naprej. Rožič je tako ponovil že pred tedni izrečeno grožnjo, da bodo vsem članom sindikata, tudi upokojenim, poslali poziv k zamenjavi banke, če so komitenti NLB. Obljublja, da bodo pri tem angažirali celotno mrežo po vsej Sloveniji in članom zagotovili tudi potrebno podporo pri postopku zamenjave banke. "Imamo 500 tisoč naslovov," pravi Rožič.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je ob tem izrazil mnenje, da se kupcem in prodajalcem Mercatorja mudi, saj bi radi izkoristili čas praktičnega brezvladja, ko nobeni oblasti ni treba prevzeti odgovornosti za posel. Država bi si morala zagotoviti večjo upravljavsko moč in vpliv nad Mercatorjem, poudarja Semolič. "Sistem Mercator in število delovnih mest, ki so vezana na njegovo delovanje, je prevelik za naše razmere, da bi ostal v rokah kapitala, ki zdaj prodaja Mercator skoraj na ravni donacije. Te donacije Agrokor ne zasluži," poudarja sindikalist.

Kar se tiče podpore njihovim idejam pri oblasteh, sindikalisti nekaj podpore uživajo. Tako se je na primer predsednik sindikata kmetijstva in živilske industrije Srečko Čater o tem pogovarjal z najverjetnejšim novim mandatarjem Zoranom Jankovićem, ki se je tudi javno strinjal, da je ohranitev domačih trgovskih verig nujna. Jašovič pa se o tej temi s sindikalisti ni želel pogovarjati, pravi Čater.

NLB bi Mercator prodal najboljšemu

Iz banke NLB podrobnosti in posameznih korakov glede prodaje deleža v Mercatorju ne želijo komentirati, poudarjajo pa, da jim je v interesu delnice Mercatorja prodati v transparentnem postopku najboljšemu ponudniku, ki bo hkrati zagotovil dolgoročen razvoj trgovca. Transakcijo bo prihodnji teden obravnaval nadzorni svet banke.

Strategija skupine NLB, ki jo je potrdil nadzorni svet banke, predvideva odprodajo kapitalskih deležev, ki ne sodijo v osnovno dejavnost banke; to velja tudi za delež v Mercatorju. Nadzorni svet prodaj posameznih deležev sicer ne potrjuje, redno pa spremlja izvajanje ukrepov za doseganje zastavljenih strateških ciljev. V tem okviru bo predvidoma v torek, 20. decembra, transakcijo obravnaval tudi nadzorni svet.

Največja banka ima dobrih 10% največjega trgovca

NLB je lastnica 10,75-odstotnega deleža Mercatorja. Skupaj 52,10-odstotni delež Mercatorja prodajajo NLB, Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding, Nova Kreditna banka Maribor, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska.

Komentarjev 1
  • graff 16:40 15.december 2011.

    Skrajni čas je že, da Slovenci in Slovenke ustavimo kapitalsko mafijo, ki na naše gospodrstvo deluje kot rakasta tvorba. Podprimo ,,dobrega soseda,, in NLB, z botri v ozadju recimo ;;STOP,,!!!