Slovenija
20 ogledov

Mercator s stomilijonsko izgubo

mercator zurnal Žurnal24 main
Skupina Mercator je leto 2012 zaključila s 104 milijoni evrov izgube.

Skupina Mercator je leto 2012 sklenila s 104 milijoni evrov izgube. Tolikšna izguba je po besedah predsednika uprave družbe Tonija Balažiča v največji meri posledica enkratnih odpisov, ki nimajo vpliva na denarni tok.

Kot pravi Balažič, so "rezultati odsev resne situacije, v kateri se je znašel Marcator". Opozoril je, da je makroekonomska situacija v regiji resna, saj se zmanjšuje BDP držav, kupna moč pada, manjša se nakupna košarica, obiski so pogostejši, nakupi manjši.

S povečano stroškovno učinkovitostjo je Mercator v zadnjem polletju ustvaril za 10 milijonov evrov prihrankov. Zadolženost je skupina zmanjšala za 90 milijonov evrov in leto 2012 končala s približno milijardo evrov dolga.

Promet je medtem stabilen. Mercator je na ravni skupine lani ustvaril 2,3 milijarde evrov prihodkov, kar je nekoliko več kot leto prej.

Umik iz nestrateških trgov

Balažič je poudaril, da na strateških trgih in v osnovni dejavnosti delajo dobro, da pa so nestrateški trgi in dejavnosti naredili 40 milijonov evrov izgube. Mercator se je iz Albanije umaknil že konec leta, Bolgarijo bo po načrtih zapustil sredi letošnjega leta. Modiana in M Tehnika sta že dobili novo vodstvo, ki je začelo s sanacijo, zato Balažič upa, da bodo že letos storjeni pomembni premiki naprej. Zato po njegovih besedah pripravljajo optimizacijo in reorganizacijo, rezultati pa bodo vidni v dveh ali treh letih.

Najbolj se bodo osredotočali na pet držav, poleg Slovenije še na Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Srbijo in Črno Goro.

V Sloveniji je rezultat iz poslovanja pozitiven. Na Hrvaškem izguba po Balažičevih besedah  ni zanemarljiva, so pa uspeli znižati stroške za osem odstotkov.

S hitrimi ukrepi v drugi polovici leta 2012, med katere sodijo ustavitev nenujnih investicij, pospešitev procesa dezinvestiranja in iskanje notranjih rezerv, je skupina Mercator začrtala novo smer, ki je bila predstavljena v novem strateškem načrtu konec lanskega leta.

Drago Kavšek, član uprave, je pojasnil, da so naredili cenitev nepremičnin po vseh trgih. "Skupaj je slabitev za 75 milijonov evrov, slabitev pri nepremičninah je bilo za 43 odstotkov. Krepitev pa za 45 milijonov evrov, a ni pozitivnega efekta," je povedal.

Komentarjev 5
  • pikijakob 08:43 30.januar 2013.

    izguba čistega dobička verjetno napram letu 2011? pa spet na račun delavcev. fajn. ne stopim več k vam, sem se navadil na hofer.

  • Oxxo 22:20 29.januar 2013.

    Hoffer pa beleži; če se ne motim do 20% rast prodaje v posameznih trgovinah... A ni čudno??? Npr. kremna rezina stane v Hofferju 4 eur, v Mercatorju pa enaka (!!!!) 6 eur. Mercatorjevci - čas debelih krav, ko ...prikaži več ste naše tanke denarnice pošteno obirali s svojimi maržami je mimo... KONKURENCA je tukaj. In konec je vašega nerazumnega stiskanja proizvajalcev... ker tudi oni že delajo na škrge.Filozofija dinastije Jankovič & CO se na žalost zaposlenih prodajalk in prodajalcev (ki bodo, kot vedno potegnili najkrajši konec) ni izšla. Bo treba razmisliti o konceptu... in smiselnosti megalomanskih trgovskih centrov na vsakih 5 minut hoje.

  • naj_pojasnim 19:01 29.januar 2013.

    Po moje je glih zarad tega izguba.