Slovenija
14 ogledov

Agrokor podpisal kupoprodajno pogodbo

Mercator Reuters
Agrokor je podpisal kupoprodajno pogodbo s konzorcijem 12 delničarjev za nakup 53,12-odstotnega deleža najboljšega soseda.

Hrvaški Agrokor je za delnico Mercatorja odštel 120 evrov.

S prodajo 8,43-odstotnega deleža delnic Mercatorja se je strinjal nadzorni svet Pivovarne Laško. "Breme obveznosti Pivovarne Laško je tako veliko, da smo se po tehtnem premisleku vseh argumentov za in proti prodaji Mercatorja odločili, da podpremo prodajo, ker bi bile brez razdolžitve razmere za Pivovarno Laško zelo zahtevne," je pojasnil predsednik nadzornega sveta pivovarne Vladimir Malenković, poroča 24UR.

Soglasje k prodaji delnic Mercatorja pa sta morali iz skupine Laško dati še Pivovarna Union, ki je 12,33-odstotna lastnica Mercatorja, in Radenska, ki ima 2,57 odstotka delnic trgovske družbe.

Če bo prišlo do prodaje Mercatorja, bo skupina Laško zaslužila dobrih 105 milijona evrov, v tem znesku pa se bo potem razdolžila. Agrokor pa bi prevzel 1,1 milijarde evrov Mercatorjevega dolga, vendar bi zato dobil tudi vse Mercatorjeve nepremičnine, ki so vredne več sto milijonov evrov.

Nastala bo družba, ki bo zaposlovala 60.000 ljudi

Kot poudarjajo v Agrokorju, bosta Mercator in Agrokor z realizacijo te pogodbe ustvarila sedem milijard evrov skupnih letnih prihodkov ter zaposlovala 60 tisoč ljudi. "Ta povezava bo koristna tako za potrošnike, zaposlene, proizvajalce in upnike kot tudi za ostale zainteresirane delničarje, s tem pa bo Agrokor postal največje maloprodajno podjetje v srednji in vzhodni Evropi," zatrjujejo pri hrvaškem trgovcu.

"Dopolnjevanje podjetij pomeni dodatno moč in potencial, ki bosta omogočila izboljšanje dobičkonosnosti kot tudi dodatno finančno stabilnost, posledično pa tudi nadaljnjo širitev znotraj regije z možnostjo vstopa na nove trge," so še dodali v sporočilu za javnost.

Predsednik uprave Agrokorja Ivica Todorić je ob podpisu pogodbe zagotovil, da bo Agrokor skupaj z Mercatorjem povečal učinkovitost poslovanja, ohranil delovna mesta in izboljšal konkurenčnost v regiji ter na celotnem evropskem tržišču. Združeno znanje Konzuma in Mercatorja, izkušnje in predanost bodo našim kupcem ponudili širši asortiman izdelkov, najboljše cene in boljšo kakovost storitev, je še poudaril Todorić.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, bo transakcija zaključena ob upoštevanju veljavnih regulatornih dovoljenj, ob uspešnem prestrukturiranju Mercatorjevega dolga in drugih pogodbenih pogojev. Transakcija naj bi bila zaključena v tem letu, nato pa po Agrokor objavil obvezujočo javno ponudbo za prevzem preostalega dela Mercatorjevih delnic, so še napovedali pri hrvaškem trgovcu. Po ceni 120 evrov za delnico je sicer Mercator skupno vreden 452 milijonov evrov.

Pripravili poseben dogovor

Podrobnosti pogodbe niso znane. Po poročanju 24ur pa naj bi ključne točke o prihodnosti našega največjega zaposlovalca določal poseben dogovor, ki sta ga skupaj pripravila Mercator in Agrokor. V dokumentu naj bi bilo zapisano, da bo sedež družbe v Sloveniji predvidoma še 10 let, v Sloveniji naj bi ohranili tudi blagovno znamko Mercator, enako tudi v Srbiji in Črni gori, ne pa tudi na Hrvaškem in v BiH. V teh dveh državah naj Mercatorja ne bi bilo več, saj bi njegove trgovine prevzel Agrokorjev Konzum. Dogovor naj bi varoval tudi zaposlene in njihovo kolektivno pogodbo ter seveda dobavitelje, sploh slovenske, so še poročali v 24UR.

Potrebujejo še dovoljenje varuhov konkurence

Prodaja bo uspešna šele, ko bo Agrokor pridobil tudi dovoljenja vseh varuhov konkurence po Balkanu ter Agencije za trg vrednostnih papirjev. Šele po tem bo obvezan dati tudi prevzemno ponudbo za preostale delnice Mercatorja.

Čufer: Vlada se ni in se ne bo vmešavala

Sprva smo poročali, da je soglasje k prodaji dala tudi že vlada, so iz urada vlade za komuniciranje sporočili, da vlada ne seji včeraj ni razpravljala o prodaji Mercatorja. Gre namreč za družbo, ki je v zasebni lasti, in zadeva ni v pristojnosti vlade, so zapisali.

Tudi minister za finance Uroš Čufer je pred sejo odbora DZ za finance in monetarno politiko o svežnju prvih 15 državnih naložb za prodajo povedal, da je Mercator zasebno podjetje, ki pa ima nestabilno lastniško strukturo. Po njegovi oceni je težko pričakovati, da bodo banke dolgo časa ostale v lastništvu največjega slovenskega trgovca.

Minister je zatrdil, da se vlada doslej ni vmešavala v postopek prodaje, zato ne ve, zakaj bi se zdaj. Odločanje o prodaji Mercatorja po njegovih besedah tako ni vsebina, o kateri bi vlada razpravljala. Več pa se danes v dogajanje okoli trgovca ni želel spuščati.

Tudi druge naložbe bodo prodajali

Na seji so se nadzorniki pogovarjali tudi o odprodaji drugih naložb skupine Laško. Gre predvsem za prodajo 79,24-odstotnega poslovnega deleža v Večeru, saj je uprava Pivovarne Laško obnovila pogovore z investitorji, med njimi tudi s Styrio, ki je že kazala interes za nakup tega časnika.

Nadzorni svet se je še seznanil s ključnimi kazalniki kapitalske ustreznosti in plačilne sposobnosti Pivovarne Laško.

 

 
Komentarjev 7
  • privat 13:43 15.junij 2013.

    veš da se bo preganjalo te ljudi...samo treba je počakati in ljudi bo zanimalo kje je zginilo bogatstvo države...pa naj uživajo do jeseni svojega življenja ,ki sigurno nebo mirno

  • mph 23:10 14.junij 2013.

    Upam, da bodo nekoč šli na dolgoletne zaporne kazni vsi tisti, ki so to načrtno uničenje dovolili kot tudi tisti, ki bi ga lahko, pa ga niso preprečili. Nacionalna sramota, vse v liniji s podobnimi ala Elan, Fructal, ... Drugače pa nimam besed.

  • Šemefuky 22:42 14.junij 2013.

    Podobniki, Đerjali in vsi SD jevi tovariši, čestitam, ker ste ubranili nacionalni interes, ki ga plačujemo kot budale, zato gonite s v 3PM vsi nesposobni nepismenjaki, ki ste nam 25 let srali po glavi in nas lupili kot banane. Zoki, ...prikaži več, sedaj so tvoja sranja na poti v večni pokoj in nikoli ne boš odgovarjal za vse kar si si tam nabral na Al Caponejev način. Đupan Zoki čarapan, ampak vseeno nimaš in ne boš imel sreče v življenju, ker je nekaj v zaraku, ki te bo kaznovalo.