Slovenija
20 ogledov

Mercator tudi uradno v nakup Laškega

Mercator Nik Rovan
Mercator je danes tudi uradno objavil namero za prevzem Pivovarne Laško. Odkupiti je pripravljen vse delnice laške družbe, prevzemno ponudbo pa bo objavil najpozneje v 30 dneh, a ne pred koncem novoletnih praznikov.

Mercator, katerega uprava je takšno odločitev sprejela včeraj, je s prevzemno namero že seznanil Agencijo za trg vrednostnih papirjev, Urad RS za varstvo konkurence ter upravo in predstavnike zaposlenih v laški pivovarni.

Ponudba se bo nanašala na vseh 8.747.652 delnic Pivovarne Laško, pri čemer gre za 8.611.481 delnic z oznako PILR in 136.171 delnic z oznako PILH. Delnice PILR so uvrščene v trgovanje na Ljubljanski borzi, kjer se je v četrtek njihov zaključni tečaj oblikoval pri 11,10 evra.

V Mercatorju pravijo, da lahko s strateško povezavo s Pivovarno Laško dosežejo številne pozitivne ekonomske in finančne učinke. Med njimi izpostavljajo predvsem prestrukturiranje skupine laške pivovarne, podporo internacionalizaciji prodajnih aktivnosti na zahodnem Balkanu ter dolgoročno sodelovanje pri proizvodnji izdelkov trgovske znamke Mercator.

Za podporo pri pripravi prevzemne ponudbe bodo angažirali pravne in finančne svetovalce, poleg denarja pa imajo za financiranje prevzema tudi možnost uporabe delnic iz odobrenega kapitala in obstoječih lastnih delnic.

V torek je namero, da bo podala prevzemno ponudbo za Pivovarno Laško, objavila tudi družba Eatons Capital, ki ima sedež v ameriškem Las Vegasu. Kdo stoji za njo, ni znano, iz Agencije za trg vrednostnih papirjev pa so v sredo sporočili, da na dokumentu ni podpisa in žiga, zato ga ni mogoče obravnavati kot prevzemno namero v skladu z zakonom o prevzemih.

Največja posamična lastnica Pivovarne Laško je NLB, ki ima v lasti 23,51 odstotka delnic. Kapitalska družba ima po podatkih iz delniške knjige v lasti 7,08 odstotka delnic, Hypo Alpe Adria banka 7,04 odstotka, Probanka 7,03 odstotka, Gorenjska banka 6,20 odstotka, Abanka 3,28 odstotka, Banka Celje 2,89 odstotka in Banka Koper 2,04 odstotka.

Komentarjev 1
  • elipsa 14:35 23.december 2011.

    končno je začel debeljak kazati, da je tudi sposoben direktor, ne pa lutka v rokah kakšnih šalabajzerjev. tole je ena najboljših potez leta